eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Idén nem lehet reálkereset-emelkedésre számítani

Az év első 7 hónapjában 6,2 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, 8,5 százalékos infláció mellett, az előző év azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője azt mondta: hiába 10 százalék körüli a bruttó bér növekedés, az adók és különböző megszorítások miatt a nettó bérek nem tudnak növekedni.

A reálkeresetek 6,2 százalékkal csökkentek Magyarországon január és július között - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A bruttó átlagkeresetek 8,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a nettó átlagkeresetek pedig 1,8 százalékkal lettek magasabbak.

A fogyasztói árindex 8,5 százalékos emelkedése, valamint az adóemelések következtében azonban a reálbérek csökkentek idén.

A Raiffeisen elemzője szerint ebben az évben nem is lehet arra számítani, hogy emelkedjenek a reálkeresetek. Török Zoltán hozzátette: év végére a költségvetési szféra béreinek növekedési üteme megközelíti a versenyszféráét, ahol a bruttó bérnövekedés jelenleg meghaladja a 10 százalékot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×