eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hernádi: "Befejezettnek tekintjük az egész OMV-színjátékot"

"Részünkről befejezettnek tekintjük az egész OMV-színjátékot" - mondta a MOL elnök-vezérigazgatója a Financial Times német kiadásának adott interjúban. Hernádi Zsolt szerint ha partnerre lenne szükségük, akkor inkább a Shell, a BP vagy a Gazprom jöhetne szóba.

A MOL elnök-vezérigazgatója az esetleges OMV-partnerséggel kapcsolatos nyilatkozat- és részvényvásárlási sorozat legújabb fejezetében most a Financial Times német kiadásának nyilatkozott.

Hernádi Zsolt azt mondta: ha már partnert kellene keresni, akkor a Shellnél, a BP-nél vagy a Gazpromnál érdeklődnek, nem pedig az OMV-nél. Hozzátette azonban, hogy a MOL-nak jelenleg nincs is feltétlenül szüksége partnerre.

Az OMV azonnal felvásárolná a MOL-t

Bár az OMV vezérigazgatója, Wolfgarng Ruttensdorfer többször is cáfolta, hogy ellenséges felvásárlást terveznének, Hernádi Zsolt szerint ezt nem lehet komolyan venni.

"Ha az OMV lehetőséget látna az ellenséges felvásárlásra, azonnal megtenné" - mondta a lapnak a magyar olajvállalat elnök-vezérigazgatója.

Egy ilyen akció ellen azonban védelmet nyújt a cégnek a MOL alapszabálya, amely korlátozza az egyes tulajdonosok szavazati jogát, de a védelmet szolgálták a MOL sajátrészvény-vásárlásai is.

Június óta a MOL 488 milliárd forintot költött sajátrészvény-vásárlásra és ezzel közvetlenül vagy közvetve a részvények 40.8 százalékát ellenőrzi. Az OMV részesedése 18,9 százalék.

Jó, hogy maradt az alapszabály

Hernádi Zsolt a német lapnak azt mondta, hogy egy MOL-OMV egyesülést a versenyhatóságok sem hagynának jóvá, illetve ha mégis, akkor az új cégnek valószínűleg el kellene adnia egyet három finomítója közül, illetve több száz magyarországi, szlovákiai és romániai benzinkutat is.

A MOL elnök-vezérigazgatója azt is elmondta a német lapnak, hogy míg néhány évvel ezelőtt ő maga is azt gondolta, hogy a részvényesek szavazti jogát korlátozó alapszabályi rendelkezést esetleg meg kellene szüntetni, a jelenlegi helyzetben nagyon is jó, hogy ez létezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×