eur:
388.8
usd:
361.99
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Most az őstermelők jönnek!

Az eddig kiadott valamennyi őstermelői igazolvány felülvizsgálatára készül az agrártárca - írja a Népszabadság. Az intézkedés csaknem egymillió termelőt érint. Oka pedig, hogy változatlanul a szürkegazdaságban működik a magyar "kisfogyasztói" agrártermelés bő harmada.

Jelenleg a zöldség-gyümölcs forgalom öt százalékát tudják csak tételesen ellenőrizni.

A cikk szerint az illegális zöldség-gyümölcs kereskedelem mögött egy jól szervezett érdekcsoport áll, amely a kis- és őstermelői kedvezményekkel visszaélve a tényleges termelői ár háromszorosáért árusít mindent, amit beszerez. Az agrártárca ezt szeretné visszaszorítani.

Egyre több nemzetközi vállalat veszi fontolóra egyes tevékenységeinek áttelepítését a térség más államaiba, vagy akár nyugat-európai országokba, mivel Magyarországon túl magasak az elvonások, az adó- és a járulékterhek - írja a Magyar Nemzet.

Jelzi ezt például, hogy Magyarországról Svájcba költözik a Dreher Sörgyárak Zrt. tulajdonosának irányítási központja. De korábbi hírek szerint a Wizz Air fapados légitársaság is székhelyének áttelepítését tervezi a magas adóterhek miatt.

Tág kereteket fogalmaz meg a megújuló energiatermelés jövőbeni támogatására a parlament előtt fekvő tervezet - írja a Népszabadság.

Jövő év január 1-jén ugyanis változik a megújuló energiaforrásokkal termelt áram támogatása.

A villamosenergia-törvény javaslata alapján megszűnik a zöld áram jelenlegi egységes, kötelező átvételi ára, de azt technológiánként különböző tarifa váltja fel.

A gazdasági és közlekedési tárca ezzel kívánja elkerülni az egyes megújuló energiaforrások alul- vagy túltámogatását.

A lap által megkérdezett szakértők szerint azonban meglepő módon csak ennyi derül ki a törvénytervezetből, a szövegből ugyanis elsősorban a részletkérdések jövőbeni szabályozására utalnak. Emiatt az érintett beruházók tartanak a változásoktól.

Sebtében kiírt, zártkörű, meghívásos pályázaton értékesíti a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a tartós állami tulajdonban lévő Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. vagyonkezelői jogát - írja a Magyar Nemzet.

Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója a lapnak elmondta, a birtok 25 éves vagyonkezelői jogára a múlt héten írtak ki vagyonkezelői pályázatot, az érdeklődőknek pedig ma reggel kell benyújtaniuk pályamunkáikat.

A pályázaton elsősorban az állami kötelezettségek csökkentésére tett ajánlatot díjazzák majd. Mivel az állam a birtok jelenlegi működtetésére 300-400 millió forintot költ, feltételezhető, hogy az esetleges nyertes pár száz millióért juthat hozzá a nagy múltú birtok vagyonkezelői jogához. Az 1789-ben alapított császári-királyi birtokon jelenleg 450 lovat nevelnek.

A régióban egyedülálló beruházás indul Budapesten: megépül a térség első függőleges áramlási irányú, fedett ejtőernyős szélcsatornája - írja a Világgazdaság. Lényegesen egyszerűbb és olcsóbb elsajátítani ilyen körülmények között az ejtőernyőzés alapmozdulatait, mintha valaki gépből ugrik.

A feltételek a képzés mellett alkalmasak lesznek tudományos és egészségügyi célok megvalósítására is. A látogatóközönség legnagyobb részét azonban várhatóan a hobbi-ernyősök teszik majd ki a jövő ősztől üzemelő szélcsatornában.

Bár számtalan beteg esetében megtelt a keret, egyelőre nem sokan igényelték vissza a húsz alkalom fölött kifizetett vizitdíjat - írja a Napi Gazdaság.

A lapnak több önkormányzatnál is arról számoltak be, hogy a betegek egyelőre csak telefonon érdeklődnek a visszafizetés módjáról. Személyesen csak kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. A hivatalokban minden visszajáró vizitdíjról egyenként hoznak határozatot.

A nyári időszak, a nyaralásokkal összefüggő autózás és a légkondicionáló-használat miatt a mostaninál nagyobb üzemanyag-keresletet hozhat, amely törvényszerűen drágulással járhat, amennyiben a kínálat nem bővül nagyobb ütemben - írja a péncentrum.hu internetes portál.

A cikk szerint a kínálati oldalra tekintve a nemzetközi hírek fényében nem várható meseszerű bővülés, az alaptermékek árfolyama szintén emelkedő trendben van.

A hanganyagot Sigmond Árpád készítette

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×