eur:
389.47
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az IMF hosszú távú tervet vár a magyar kormánytól

További lépéseket ajánl a magyar kormánynak az IMF rendszeres jelentésében a szervezet európai főosztályának igazgató-helyettese. Ashoka Moody szerint az egészségügyben, a nyugdíj- és adórendszerben is újabb intézkedésekre van szükség, hogy hosszabb távon tartható lehessen a megkezdett konszolidáció.

Hosszú távú fiskális terv kidolgozására kéri a magyar kormányt az IMF. Ashoka Moody úgy látja: ez biztosíthatná a fiskális fegyelmet, valamint azt, hogy hosszú távon fennmaradjon a hatása a már megkezdett konszolidációnak.

Szerinte a magyar kormány eddigi intézkedéseit jól fogadták a piacok, azt azonban szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy az államháztartás hiánya még mindig magas Magyarországon, csakúgy mint az államadósság és az újraelosztás mértéke.

Újabb reformok kellenek

Éppen ezért az IMF szerint a fiskális reformok új generációjára van szükség. A konkrét lépések között említette, hogy az egészségügyi szektorban a már bejelentett változtatások mellett szükség lenne a kórházak átszervezésére, a kórházak vezetésében pedig a vállalati irányítási modell bevezetésére.

Ezen kívül szükség lenne a családtámogatások, a lakásépítési támogatások reformjára. Moody hangsúlyozta, hogy az IMF véleménye szerint a jelenlegi helyzetben az adók mértékét nem lehet csökkenteni, viszont az adórendszert egyszerűsíteni kell, illetve az adónemek közötti átcsoportosításra lenne szükség. A fogyasztási típusú adókat emelni kellene, hogy az élőmunka terheit csökkenteni lehessen.

Az IMF igazgató-helyettese ajánlásokat fogalmazott meg a monetáris politika terén is. Szerinte, míg az infláció el nem kezd csökkenni, addig nincs helye a kamatcsökkentésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×