Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A banki különadót is mi fizetjük meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Bankszövetség ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti terveknek megfelelően az év végére megszűnjön a bankokra kirótt különadó. A szervezet elnöke kijelentette: ha mégis fennmarad, akkor a pénzintézetek az ügyfelekre terhelik annak költségeit.

A hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra 2005-ben és 2006-ban kirótt különadó fenntartása elfogadhatatlan, mert ez aránytalan terhet jelent a bankrendszer számára - mondta el a Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádióban.

Erdei Tamás szerint ennek az adónemnek a fenntartása azért sem lehetséges, mert így a magyar bankrendszer elveszti versenyképességét a régióban.

Különösen úgy, hogy szolidaritási adót is kell fizetniük, amelyet egyébként tudomásul vesznek - tette hozzá.

A végén az ügyfél fizet

Ha a bankokat agyonterhelik adókkal, azok nem tehetnek mást, minthogy ezt ráterhelik a piacra, ami rontja az egész gazdaság versenyképességét, vállalati csődöket és a munkanélküliség növekedését okozva - érvelt a bankszövetség vezetője.

Erdei Tamás elmondta azt is, hogy ha a kormány kitart a különadó mellett, akkor alkotmánybírósági és európai uniós versenytörvény-vizsgálatot kezdeményeznek.

A bankszövetség elnöke szerint a különadónak az lehet a következménye, hogy egyes pénzügyi szektorok kivonulnak Magyarországról.

Eleget fizettek?

A pénzügyi szakember emlékeztetett arra: a bankrendszer eddig 70 milliárd forintot fizetett különadóként, ráadásul ez az ágazat fizeti a legtöbb társasági adót.

Erdei Tamás a kamat- és a tőzsdei árfolyamnyereség tervezett bevezetésével összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy azokat már korábban is támogatta a bankszövetség.

A biztosítók sem akarnak fizetni

A kormány a megszorító intézkedések részeként a biztosítókkal is megfizettetné a különadót, ezzel azonban nem ért egyet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Forgács Zoltán, a szervezet ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: álláspontjuk szerint a biztosítók már így is éppen elég közterhet vállalnak a társasági adóval és a szolidaritási adóval.

A bejelentett intézkedések szerint ráadásul már csak 3,4 millió forint éves jövedelem alatt lehet igénybe venni az életbiztosítások után a személyijövedelemadó-kedvezményt - tette hozzá Forgács Zoltán.