Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy tizenhat éves Spanyolország első transzszexuálisa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy spanyolországi klinika nyilvánosságra hozta: nemrég lánnyá alakítottak át egy 16 éves fiút. Õ a legfiatalabb, akin a mediterrán országban nemátalakító műtétet végeztek.

Nagy vitát váltott ki Spanyolországban az a műtét, amelyet még decemberben végeztek el egy barcelonai klinikán, és amelynek során egy 16 éves fiút alakítottak nővé. Sokak szerint ilyen beavatkozást nem lenne szabad kiskorúakon elvégezni.

A fiút ráadásul három éve készítették fel a műtétre, amelynek során hormonkezelések sokaságán esett át.

A tinédzser - állítása szerint - kisgyermekkora óta úgy érezte, hogy ő valójában lány, csak egyszerűen rossz testbe született. A beavatkozás előtt többször megpróbált végezni magával, szerencsére egyszer sem járt sikerrel.

Spanyolországban a bírósághoz kell fordulnia annak a fiatalkorúnak, aki mentességet akar kérni az ilyen beavatkozások elvégzéséhez megszabott alsó korhatár alól, ez jelenleg 18 év. A bíróság tavaly novemberben adta meg a fiúnak az engedélyt, amelyet maguk a szülők kérelmeztek.

A Katalán Transzszexuálisok Egyesületének elnöke, Gina Serra szerint lehetséges, hogy valaki már néhány éves korában úgy érezze: nem abba a testbe született, amelybe kellett volna. Egy nyolcéves gyermek már pontosan tudhatja, mi akar lenni. Innentől már minden azon múlik, hogy a családja hogyan áll ehhez a kérdéshez.

Szerinte elképzelhetetlen, hogy ha egy kisgyermekről kiderül, hogy leukémiás, 18 éves koráig várjanak a gyógyításával. Azok azonban, akik úgy érzik, nem a megfelelő testbe születtek, ezzel a lelki problémával hosszú éveken át kell együtt élniük. Ráadásul minél fiatalabb a páciens, annál egyszerűbb elvégezni az átalakítást.

A világon Svédország élenjáró az ilyen műtétek számát tekintve, a skandináv országban azonban 18 évesnél fiatalabbakon nem végzik el a beavatkozást.