eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kis híján betiltották a káromkodást

Majdnem a médiában való káromkodás betiltásához vezetett Ausztráliában a szabadszájúságáról ismert Gordon Ramsey tévéműsora. A brit szakács nyomdafestéket nem tűrő beszédmodora miatt ugyanis a kérdés a szenátus elé került, de az illetékes bizottság végül úgy döntött, hogy nem rendel el tilalmat.

Más országokhoz képest Nagy-Britanniában viszonylag magas a nyilvános káromkodás elfogadottsága. Épphogy tizenéves gyerekek ugyanúgy birtokában vannak a szükséges nyelvi fordulatoknak, mint megbecsült szórakoztató műsorok házigazdái. Az este 9 órás vízválasztó után a brit tévéadókon megindul a szentségelés. Annak ellenére, hogy időről-időre néhányan felszólalnak a jómodor védelmében, a társadalom jelentős része a mindennapi élet részének, sőt humorosnak tartja a káromkodást.

Erre épít a szigetország egyik ünnepelt séfje, Gordon Ramsay, akinek a szájából körülbelül olyan sebességgel szállnak a káromkodások, mint ahogy a hagymát szeleteli. Az amúgy macsónak és szabadszájúnak tartott Ausztráliában azonban bajba került a séf. Új műsora, a Ramsey Konyhai Lidércnyomásai este fél kilenckor kerül adásba és kultműsornak számít. Cory Bernardi ellenzéki szenátor szerint azonban nincs semmi indok a trágárság folyamatos ismétlésére és azt javasolta, hogy a szakács beszólásait síphang semlegesítse.

Az ügyben indult szenátusi vizsgálat szerint a séf az egyik műsorban a másokhoz képest káromkodásban szegény, ennek ellenére kreatív angol nyelv egyik igeként, főnévként és melléknévként is használható szitokszavát 40 perc alatt 80 alkalommal ejtette ki.

A Nine nevű tévécsatorna vezéigazgatója szokatlan módon öncenzúrát jelentett be, és megígérte, hogy az angol káromkodások másik, négybetűs csúcsszavát soha többé nem lehet majd hallani tévéadóján. A nyolctagú ausztrál szenátusi bizottság azonban jelentésében azt mondta: nem javasol tilalmat a két szóra.

Az indoklás szerint a társadalomban nincs széleskörű egyetértés a kérdéses szavak tilalmáról. A szentárok továbbá utaltak tudományos jelentésekre, amelyek szerint a tévéműsorokban hallható goromba nyelv nem árt a gyerekeknek. Az ausztrál médiában este fél kilenc a vízválasztó, és a műsorok előtt jelezni kell a durva nyelvhasználatot.

A szenátorok ugyanakkor támogatják annak a technológiának a meghonosítását, amivel a szülők blokkolhatják a durvának minősülő műsorokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×