eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az antidepresszánsok semmit sem érnek?

Egy brit kutatás szerint a világszerte milliók által szedett antidepresszánsok semmivel sem hatásosabbak, mint a placebó.

A gyógyszerpiac legkelendőbb termékeiként számon tartott boldogságtabletták, az antidepresszánsokról egy nemrég készült brit klinikai vizsgálat azt állapította meg, hogy nincs érzékelhető hatásuk, azaz nem működnek.

Mindez igaz az olyan népszerű tablettákra is, mint a Prozac vagy a Seroxat. A megállapítás szinte sokkolta a pszichiátriai szakmát és a pácienseket egyaránt.

Nagy-Britanniában 2006-ban majdnem 300 millió fontot (több mint 100 milliárd forint) költöttek az emberek antidepresszánsokra. Az adatok alapján a szigetországban az emberek 20 százaléka szenved a depresszió valamilyen formájától.

A brit kormány a sajtóhírek szerint a kutatás publikálásával egy időben bejelent egy programot, amelynek során 3.600 szakember képzéséhez járul hozzá. Minderre évente mintegy 30 millió fontot, azaz 10 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek majd.

A brit University of Hull pszichológia tanszékének munkatársa, Irving Kirsch összegyűjtötte mindazokat a kutatási eredményeket, amelyek eddig készültek az antidepresszánsokkal kapcsolatban, amelyet a 60 milliós lakosú szigetországban évente 16 millió alkalommal írnak fel az orvosok pácienseiknek.

Elképzelhető azonban, hogy a hatástalannak bizonyult medicinák csak a gyógyszergyárak túlzásokba hajló ismertetéseiknek köszönhetik népszerűségüket.

Arra már több, betegekkel foglalkozó jótékonysági szervezet felhívta a figyelmet, hogy a mentális betegségekben szenvedők számára valószínűleg túlzott mennyiségben írják fel az orvosok a medicinákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×