eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Előzetesben a leleplezett egyetemista - képriport

Előzetes letartóztatásba helyezte szombaton a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 22 éves egyetemistát, akit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy ámokfutásra készült.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint az előzetes letartóztatást március 13-áig rendelte el a bíróság. A végzés nem jogerős, mivel a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

A bíróság közleménye szerint a PKKB az előzetes letartóztatást a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok megsemmisítésének és a tanúk megfélemlítésének, valamint az előkészített bűncselekmény elkövetésének veszélye miatt rendelte el.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Bodnár Zsolt pénteken jelentette be, hogy elfogtak egy 22 éves egyetemistát, S. Ábelt, aki válogatás nélkül akart huszonkét embert megölni a saját egyetemén vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A dandártábornok akkor elmondta azt is, hogy a gyanúsított - aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt - péntek hajnalban részletes beismerő vallomást tett.

A rendőrség szerint a egyetemista a "mészárlásra" tudatosan már több mint másfél éve készült.

Bodnár Zsolt szerint a rendőrség csütörtökön kapott információt az erőszakos bűncselekmény előkészületéről, de kiderült, a fiatalember baráti körében már régóta köztudott volt, hogy ilyen fajta merényletre készült.

Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz - mondta Bodnár Zsolt.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

A rendőröknek azt is elmondta, hogy egy-egy alkalommal már besétált a fegyverével az egyetemére és egy plázába, de mint azt a kihallgatásakor vallotta, "ma sem tudja miért nem követte el akkor merényletet". Állítása szerint - mint azt Bodnár Zsolt a sajtótájékoztatón közölte - azért akart huszonkét embert kivégezni, "mert 22 rossz éve volt".

A férfit csütörtökön az utcán fogták el a rendőrök. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×