eur:
390.23
usd:
365.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hatszor lőtték meg a kommandósok a túszejtőt

Ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt az a bankrabló, akit a terrorelhárító szolgálat tagjai lelőttek Budapesten, a Széna téri OTP-fiókban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság parancsnok-helyettese.

Tóth Gábor hangsúlyozta: nem volt esély a sikeres tárgyalásra; az elkövető agresszív volt, az alkudozás közben többször is a falba lőtt, ezért döntöttek a beavatkozás mellett.

Lantos István, a terrorelhárítók vezetője arról számolt be, hogy amikor a pénzt átadták, akkor csaptak le a túszejtőre, akire hat lövést adtak le.

Az egyik, a testen áthatoló lövés megsebesítette az egyik ügyfelet, egy másik lövés, amit még a túszejtő adott le, a biztonsági őr kezét találta el.

Tóth Gábor azt mondta: sikeres rendőri műveletet hajtottak végre, egy sokkal súlyosabb tragédiába torkolló, és akár több ember életét követelő bűncselekményt előztek meg.

Közölte, 15.29 órakor a BRFK központi ügyeletére érkezett egy bejelentés a bankrablásról, amelyet a fiókban tartózkodó egyik ügyfél hozzátartozója tett.

A rendőrség tudomása szerint a bankfiókba az elkövető maszk nélkül lépett be, majd a biztonsági őr elé sétált, elővette Parabellum lőfegyverét és követelte a férfitól, hogy adja át pisztolyát.

Az őr ennek csak azután tett eleget, hogy a bankrabló a feje mellett a falba lőtt.

Ezt követően az elkövető egy zacskót adott át a banki alkalmazottaknak, akiktől azt követelte, hogy azt pakolják meg pénzzel.

Tóth Gábor közölte: a bejelentést követő harmadik percben két I. kerületi rendőrjárőr a helyszínre érkezett és bementek a bankfiókba.

A rendőrök segítségével néhány ügyfél kiszökött a bankfiókból, majd további tárgyalások folytán újabb ügyfeleket engedett el a bankrabló.Elmondta: a dolgozók közül öten bezárkóztak egy irodai szobába, így három ember - két női ügyfél és a biztonsági őr - maradt az ügyféltérben, ők voltak a bankrabló túszai.

Az elkövető a biztonsági őrt mindvégig testközelben tartotta.

A dandártábornok közölte: a BRFK nagy erőket irányított a helyszínre, a környéket hermetikusan lezárták, értesítették a terrorelhárító szolgálatot, a mentőket és a tűzoltókat.

Közölte, a helyszínre túsztárgyaló is érkezett, aki több körben elmondta a rablónak: lehetősége és módja van arra, hogy megadja magát és rendőri kísérettel biztonságban elhagyja a helyszínt.

A túszejtő férfi ennek nem tett eleget, egyre inkább az volt érzékelhető a tárgyaló szerint, hogy a rabló türelmetlenné és agresszívvá válik, ugyanis nem készült fel arra a helyzetre, hogy nem tud elmenekülni a helyszínről.

A rabló agresszivitására bizonyíték, hogy három alkalommal figyelmeztető lövést adott le a mennyezetbe és a tárgyaló rendőrre is többször ráfogta éles lőfegyverét - mondta Tóth Gábor.

Közölte: a túsztárgyaló arról tájékoztatta őket, úgy tűnik, hogy a tárgyalásoknak nem lesz eredménye, az elkövető nem fogja megadni magát.

Ezért született más lehetőség hiányában az a döntés, hogy a terrorelhárító szolgálatnak be kell avatkoznia - fogalmazott a tiszt.

A beavatkozásról szólva Lantos István, a terrorelhárító szolgálat parancsnoka elmondta: mindvégig békés megoldásra törekedtek, de az elkövető agresszív és kiszámíthatatlan volt.

Beszámolója szerint a túszejtőt a pénz átadásakor akarták ártalmatlanná tenni, amikor az nem tudja fegyverét a túszok felé fordítani. Lantos István elmondta, egy egység hatolt be a bankfiókba, a kommandósok beléptekor a férfi azonnal a túszok felé fordította fegyverét és ezért az egység első tagja két lövést adott le.

Az elkövető az őt ért két lövést követően rálőtt a biztonsági őrre, aki a kézfején sérült meg. A kommandós ezután további négy lövéssel tette ártalmatlanná a bankrablót.

Az elkövető testén áthaladó egyik lövedék azonban megsebesítette az egyik női túszt.

Lantos István szerint a lövések leadása jog- és szakszerű volt, azonban, mint ilyenkor általában szokásos, belső vizsgálat indul, emellett azt is vizsgálják, miért kellett ennyi lövést leadni.

Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy köznapi értelemben fegyveres rablásként beszélünk a történtekről, de a cselekmény jogi minősítése terrorcselekmény, mivel az elkövető állami szervhez intézett követelést, és azt olyan módon tette, hogy a végrehajtást a teljesítéstől tette függővé.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyik tanú "kiszámíthatatlan vadállatként" jellemezte az elkövetőt.

A bankrabló egy 40 éves, büntetlen előéletű, az MTI információja szerint solymári férfi volt, aki ellen súlyos bűncselekmény miatt már folytattak eljárást, de nem marasztalták el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×