eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Vörös Egon, a Ferencvárosi Parkolási Kft. ellenőre egy szabálytalanul parkoló autót fényképez le a büntetés kiszabása után a főváros IX. kerületében 2013. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Több városrészben drágul heteken belül a parkolás, mutatjuk a menetrendet

Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott, nem bánná, ha egyetértésben tudnának dönteni az új rendszerről augusztusban. A koronavírus-járvány miatt módosította a Fővárosi Közgyűlés a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok bérleti díjára vonatkozó szabályokat is.

Fontos döntéseket hoztak a parkolásról a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Határoztak arról, hogy a II., a XII.,a XIII. és a XIV. kerületben is drágul a parkolás - egyes helyeken már augusztus 1-től, a zuglói zóna pedig bővül.

A fővárosi parkolási rendszerben jelenleg ötféle díjtétel van - óránként 175, 265, 350, 440, 525 forintért lehet parkolni -, az V. kerületben a legdrágább parkolás, és ahogy haladunk kifelé, úgy lesznek alacsonyabbak az óránkénti díjtételek.

A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy a parkolási díjakat úgy emeljék az egyes zónákban, hogy a rendeletben rögzített díjtételek nem emelkednek, csak a zónában ugrik egyet a díjtétel-besorolás, ez történik most - olvasható az Index összefoglalójában.

Az előterjesztés szerint a drágulási lavinát 2018-ban az V. kerület indította el, ahol szinte mindenhol a lehető legmagasabb, óránként 525 forintos díjtételt kezdték alkalmazni, ami miatt sok autós egy kerülettel "arrébb" tette le a kocsit, ami miatt a szomszédos kerületek teltek meg. Erre lenne a főváros vezetése szerint

megoldás, hogy mindenütt emelkedik a díjkategória.

A XII. kerületben úgy egységesítenek, hogy mindenütt 440 forint lesz egy óra parkolás, a Szent János Kórház környékén is.

A II. kerületben a Duna felé eső részen több díjkategóriát is ugrik a tarifa (175 forintról a duplájára ugrik az óradíj).

Több átfogó döntést is hoztak a képviselők a parkolási rendszerrel kapcsolatban. Eszerint a parkolási együttműködési megállapodásokat és elszámolásokat öt évre visszamenőleg közzéteszik az önkormányzat oldalán, a Budapest.hu portálon.

Ugyanakkor tanulmányozzák annak a lehetőségét is, hogy

az első 15 perc ingyenes legyen

a parkoláskor.

A mostani határozati javaslat az egységes parkolási rendszer irányába mutató közpolitikai célokat fogalmaz meg, a végrehajtásról egyeztetés indul. Az egységes parkolási rendszer Karácsony Gergely elképzelései szerint január 1-jén indulhatna, és nem bánná, ha egyetértés övezné.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a parkolási együttműködési megállapodásokat és elszámolásokat öt évre visszamenőleg közzéteszik az önkormányzat weboldalán.

A koronavírus-járvány miatt módosította a Fővárosi Közgyűlés a

nem lakás céljára szolgáló ingatlanok bérleti díjára

vonatkozó szabályokat is. A kedvezményben a civil szervezetek, valamint a kis- és közepes vállalkozások részesülhetnek, ha a bérlő bizonyítja, hogy árbevétele az előző év ugyanezen időszakához képest több mint 25 százalékkal csökkent; a bérleti díj csökkentése pedig 90 százalékos is lehet.

Szóba került az is, hogy a főváros tulajdonában álló 1234 bérlakás egy részét akár azonnal felújíthatnák, ennek viszont - Kiss Ambrus általános ügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint - útjában áll az, hogy az Országgyűlés a minap "megint elvont 5 milliárd forintot" Budapesttől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×