Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai szenátorok szólították fel Orbán Viktort: működjön együtt a CEU-val

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai szenátorok egy csoportja levelet küldött csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnöknek, felszólítva őt arra, hogy találjon elfogadható megoldást a Central European University (CEU) budapesti működésének folytatására - tudatta az egyetem.

A magyar Országgyűlés által a közelmúltban hozott, a budapesti Central European University (CEU) bezárásával fenyegető törvény kapcsán Chris Murphy, Connecticut demokrata szenátora, és a Szenátus európai és regionális biztonsági együttműködésért felelős külügyi albizottságának tagja tíz demokrata és republikánus szenátorral közösen szólította fel a magyar kormányt, 

tegyen lépéseket annak biztosítására, hogy az egyetem Budapesten maradhasson

- hozta nyilvánosságra a CEU.

Az egyetem tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelükben a szenátorok aggodalmukat fejezték ki a törvény kapcsán, mert az szerintük veszélyezteti a tanszabadságot Magyarországon, és hangsúlyozták a CEU-nak az Egyesült Államok és Magyarország közötti kulturális és tudományos kapcsolatok előmozdításában betöltött jelentős szerepét.

„A CEU Európa egyik legmagasabban jegyzett egyetemévé vált, új lehetőségeket és tekintélyt biztosítva a magyar polgároknak. A most elfogadott törvény veszélyezteti a tanszabadságot és semmibe veszi az egyetemnek a magyar társadalomhoz fűződő nagy múltú kapcsolatát" - áll a szenátorok levelében.

„Ahelyett, hogy a kétoldali kapcsolatokat fejlesztő felsőoktatási intézményeket zárnánk be, inkább együtt kellene működnünk azok megerősítésében,

és elérhetővé kellene tenni azokat minél többek számára. Mindezen túl attól tartunk, hogy a törvény veszélyt jelent a felsőoktatási intézményekre és a tanszabadságra Magyarországon.

Arra biztatjuk Önt, hogy működjön együtt a CEU-val,

hogy olyan megoldást találjanak, amely biztosítja, hogy az egyetem továbbra is az európai felsőoktatás egyik fontos központja, és országaink közötti értékes kapocs maradhasson" - írták levelükben a szenátorok. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!