eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Árvízkészültség 2500 kilométernyi folyószakaszon - a nap hírei

A Kúria elnöke szerint nem az ő dolga megválaszolni a magyar igazságszolgáltatást érő politikai bírálatokat. A szocialisták kárenyhítési alap létrehozását szorgalmazzák, a Jobbik az élelmiszerek drágulásától tart a kedvezőtlen időjárás miatt.

Országszerte tizenkét útszakasz járhatatlan az ár- és a belvíz miatt. Továbbra is csaknem 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből több mint 625 km-en tartanak fenn harmadfokú védekezést. Az érintett folyók a Kraszna, a Takta, a Hortobágy-Berettyó, a Körösök és a Zala. A Tisza középső szakaszán a Zagyván kívül valamennyi folyó árad. A Hortobágy-Berettyónál megkezdték a víz átemelését a Hármas-Körösbe. A Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 3 napban 8-11 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, amely kisebb vízszintemelkedéseket okozhat.

Leomlott a 30 méter magas löszfal egy része Verőcén. A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint a 250 méter széles löszfalból egy 50 méteres darab szakadt le. A föld két közeli telekre omlott, az egyiknek az udvarát borította el, a másik oldalon pedig a ház hátsó fala állította meg. Az ott lakóknak nem esett bajuk, az épület sem dőlt össze, de a család óvatosságból rokonokhoz költözött. A házat áramtalanították, és a további intézkedéseket a statikai és kárszakértői vizsgálat után határozzák meg.

A kárenyhítési alap feltöltését szorgalmazza az MSZP a gazdáknak súlyos károkat okozó belvízhelyzet miatt. A szocialisták a mezőgazdasági termékek árának várható emelkedése miatt azt is várják a kormánytól, hogy támogassa az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését. Harangozó Gábor szocialista képviselő becslése szerint a jelenlegi 8 milliárdról 20 milliárd forintra kellene növelni a kárenyhítési alapot, amit tavaly a kormány az aszálykárokra hivatkozva nem töltött fel.

Egyes élelmiszerek árának megduplázásától tart a Jobbik az ár- és belvíz miatt. Magyar Zoltán, az ellenzéki párt parlamenti képviselője szakértői becslésekre hivatkozott, amikor az esetleges áremelésről beszélt, és elismerte, a mostani rendkívüli időjárás politikai oldalaktól függetlenül bármilyen kormánynak nehézséget jelentene. A Jobbik is szorgalmazza az élelmiszerek áfájának 5 százalékra mérséklését, a hasonló szocialista javaslatot pedig álszentnek nevezte a képviselő, mondván az MSZP-nek lett volna alkalma ilyen intézkedést hoznia kormányzása nyolc éve alatt.

A Kúria elnöke szerint nem neki kell válaszolnia a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érő európai uniós bírálatokra. Darák Péter úgy látja, a felvetéseket megfogalmazó Viviane Reding, az Európai Bizottság tagja, azaz politikus, tehát a választ is politikusnak kell megadnia. A Kúria elnöke a szervezet nyílt napján és évkönyvének bemutatója alkalmából arról is beszélt, hogy komoly értékek teremtődtek a legfelsőbb ítélkezési testületnél, és ezeket igyekeztek megörökíteni a kiadványban. Darák Péter hozzátette, a nyílt nap iránti érdeklődés a bizalom alapját jelenti, és ez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a közintézmények iránti bizalom nem a legmagasabb.

Az egészségügyi dolgozók kényszernyugdíjazása miatt fordult a nemzeti erőforrások miniszteréhez az LMP. Szél Bernadett, az ellenzéki párt független parlamenti képviselője felháborítónak tartja, hogy a kormány nem ad mentességet a kényszernyugdíjazás alól a súlyos szakemberhiánnyal küzdő ágazatnak és megalázó kérelmezési eljáráshoz köti a továbbfoglalkoztatást. Az LMP egyebek mellett arra is kíváncsi, mi a garancia arra, hogy nem járnak rosszabbul azok, akik a nyugdíj helyett a munkát választják, mi alapján dönt a munkáltató a jövedelem-kiegészítés mértékéről, és hogyan tölti fel a kabinet a megüresedett álláshelyeket. A témában már a kormányfőt is megkeresték, és ennek eredménytelensége után küldenek írásos kérdéseket a szakminiszterhez.

A gyarapodásban jelölte meg a Kárpát-medencei magyar közösségek legfontosabb feladatát a házelnök. Kövér László a horvátországi Pélmonostoron, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, hogy tudatosítani kell a gyermekeinkben, csak akkor lehetnek jó polgárai bármely országnak, ha hűséges tagjai maradnak a magyar nemzetnek. Emlékeztetett, a délszláv háborúban magyarok és horvátok vállvetve küzdöttek Horvátország szabadságáért. Hozzátette, Magyarország és Horvátország kapcsolata a jövőben még szorosabb lehet, mert a válság utáni időszak nyertesei azok lesznek, akik hisznek önmagukban, és erejüket össze tudják adni szomszédjaik erejével.

A hűvös, esős időnek köszönhetően alacsony maradt a pollenterhelés - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján. A múlt héten Miskolcon, Győrött és a fővárosban a ciprus- és tiszafafélék pollenszemeit, Szegeden, Győrött és Budapesten pedig a nyárét mérték tüneteket okozó koncentrációban, de csak egy-egy napon. Emellett az éger a Miskolc, a kőris pedig a Szeged környékén élők számára okozhatott átmenetileg tüneteket - írta az ÁNTSZ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×