eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Marad a fokozott ellenőrzés Gyöngyöspatán - a nap hírei

Nem volt újabb rendbontás Gyöngyöspatán, de a Heves megyei településen a hónap végéig fokozott rendőri ellenőrzés lesz.

A településen kedd este verekedtek össze a helyi romák a Véderő, a Betyársereg, valamint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaival. Négy ember megsérült. A történtek feltárására tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz. A várhatóan május közepén megalakuló testület létszámáról a kormánypárti frakció egyeztetni fog az ellenzékkel. Kocsis Máté, a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke azt mondta: a testületnek ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásának körülményeit is, és választ kell kapnia arra is, hogy kik és miből finanszírozzák a magukat rendfenntartóknak álcázó egyenruhás bűnözőket. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a büntető törvénykönyv szigorítása hosszú távon kezeli a Gyöngyöspatán kialakult, illetve az ahhoz hasonló helyzeteket.

Schmitt Pál az egészségügy mellett

Az egészségügy támogatása mellett kötelezte el magát az államfő országjárásának székesfehérvári állomásán, ahol főként egészségügyi intézményeket látogatott meg. Schmitt Pál kiemelt fontosságúnak tartja az egészségügy helyzetének javítását. Mint mondta: azt szeretné, hogy az egészségügy kezelése ne csak a betegségek gyógyítását foglalja magában, hanem a környezetvédelmet, a sportot, illetve az ember testi és lelki teljességhez szükséges területeket is.

A betegjogokat vizsgálja az ombudsman


Kiemelt vizsgálatot indít a betegjogok érvényesülésének elemzésére az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté az InfoRádióban elmondta: egyebek mellett azt ellenőrzik, hogy a betegek megkapják-e a megfelelő tájékoztatást, illetve hozzájutnak-e az őket megillető szolgáltatásokhoz. Az ombudsman együtt vizsgálja a gyermek és a felnőtt egészségügyi ellátást; ugyanakkor kiemelten ellenőrzi a HIV-fertőzöttek, a hajléktalanok, az idősek, a fogva tartottak és a pszichiátriai betegek kezelését.

Összehívják a Közoktatási Tanácsot

Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete, hogy az oktatási államtitkárság továbbra sem egyeztet az érdekképviseleti szervezetekkel, és közvetlenül keresi meg az iskolákat a közoktatási törvény koncepcionális kérdéseivel. Az oktatási államtitkárság hangsúlyozza, hogy az egész pedagógustársadalom véleményére kíváncsi a törvény koncepciója kapcsán, ezért a jövő hétre az összehívta a Közoktatási Tanácsot, hogy az megismerje a szakmai és az érdekképviseleti szervezetek álláspontját is. Az új közoktatási törvény koncepciójának végleges változata várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé.

Megszűnt a Magyar Mozgókép Alapítvány


A jelentős adósságállomány és a szabályellenes működés miatt megszüntette a Magyar Mozgókép Közalapítványt a kormány. A szervezet feladatait az Andrew Vajna kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezik majd el. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerdai alapítói értekezletén a Magyar Mozgókép Közalapítvány szabályellenes működéséről, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződésekről és 10,6 milliárd forintnyi adósságról számoltak be. A KEHI első körben a 2006 és 2010 közötti gazdasági működést tárta fel és a vizsgálat szerint több olyan döntés is született a közalapítványnál, amely bűncselekmény gyanúját veti fel.

Hamarosan tárgyal a kormány az energiastratégiáról


Májusban vagy júniusban tárgyalhat a kormány a nemzeti energiastratégiáról, amely még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhet - mondta a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár. Bencsik János közölte: az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez partnerekre van szükség. Szerinte ilyen partnerek lehetnek az energiatermelő és -szolgáltató cégek mellett az önkormányzatok és más vállalkozások is.

Nem fizet osztalékot a Mol


Továbbra is iránymutató régiós szerepre törekszik az energetikai területeken a Mol. A cég elnök-vezérigazgatója a társaság közgyűlése után az InfoRádióban azt hangsúlyozta: 2010-ben a nehézségek ellenére is teljesítették a kitűzött célokat és az idén már kiszámíthatóbb év várható. Hernádi Zsolt a közgyűlés döntéséről, amely szerint az idén sem fizetnek osztalékot a részvényeseknek, azt mondta: továbbra is konzervatív pénzügyi politikára törekednek, és szeretnék megvárni, hogy milyen lesz ez az év.

West-Balkán: négy ember ellen emeltek vádat

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt négy ember ellen emelt vádat az ügyészség a West-Balkán ügyben. A Nyugati téren lévő szórakozóhelyen január 15-én kitört pánikban három fiatal lány halt meg. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a VI. és VII. kerületi ügyészség letöltendő fogházbüntetésre tett indítványt a szórakozóhely ügyvezetője és biztonsági főnöke, valamint két rendezvényszervező cég vezetője ellen. Az ügyészség szerint a vádlottak a tevékenységükre vonatkozó jogszabályok és előírások közül egyet sem tartottak be.

Éjjel-nappal jár majd a nagykörúti villamos

Új menetrend lép életbe vasárnaptól a fővárosban. A legfontosabb változás, hogy a 6-os villamosok éjjel is, folyamatosan, 15 perces követési idővel közlekednek a Nagykörúton, ezzel felváltva a zsúfolt éjszakai buszokat. A módosítások között szerepel, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről éjjel egy óráig indulnak buszok a városközpontba.

Magyar nászajándék a hercegi párnak

Átadták Londonban azt a herendi étkészletet, amely a magyar állam nászajándéka a brit trónörökös fiának, Vilmos hercegnek és menyasszonyának, Kate Middletonnak. Az esküvőt pénteken tartják. Az először 160 éve készült híres Viktória-minta felújított változatával díszített 45 darabos étkészletet II. Erzsébet királynő londoni főmegbízottja, Sir David Brewer vette át Csák János londoni magyar nagykövettől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×