eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem fizetnek a patikák az oltóanyagért - lapszemle

Fizetési felszólítást kapott, vagy kap majd a közeli jövőben számos gyógyszertár és oltópont az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől, ugyanis nem fizették ki határidőre a nekik kiszállított H1N1 elleni vakcinákat - írja a Magyar Nemzet.

A lejárt fizetési határidejű tartozás december végéig összesen több mint 74 millió forintot tett ki. A Gyógyszerész Kamara szerint a késés egyik oka az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet nehézkes számlázási eljárása.

A Népszabadság azt írja, hogy hamarosan hivatalos formában is együttműködést köthet az MSZP és a Schmuck Andor vezette Tisztelet Társasága. A közeledést jól mutatja, hogy a társaság több javaslatát a szocialisták beemelték a választási programjukba. A lap szerint például a nemrég bejelentett kegyeleti járadék, illetve a büntetőjogi szigorítás is elsősorban a Tisztelet Társaságába merült fel. A társaság egyébként négy éve még az MDF-fel kötött szövetséget.

Az Index.hu több fotót közöl a 2004 óta a Szaturnusz környezetében dolgozó Cassini űrszonda kislátószögű kamerája által készített képeiből, amint a bolygó Tethys nevű holdja a Titan óriáshold mögé bújuk, majd némi idő, egészen pontosan 18 perc elteltével annak másik oldalán jelenik meg. A szonda a képeket 2009. november 26-án rögzítette. A felvételek külön érdekessége, hogy nagyon jól megfigyelhető rajtuk a Titan atmoszférájának kékes derengése, amibe a Tethys mintha éppen belemerülni készülne.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy optimista kilátásokkal tekintenek az idei évre a rendezvényszervezők, a tavalyi 25-30 százalékos átlagos visszaesést hasonló mértékű megrendelésnövekedés követheti az év második felében. Az eddigi adatok alapján a január éves szinten 30-40 százalékos bővülést mutat.

A Világgazdaság azt írja, hogy bár a hatóság megegyezett a szolgáltatókkal a tb által támogatott gyógyfürdős kezelések új áráról, a gazdasági válság elsöpörte azok jogszabályban előírt bevezetését. A fürdők egy része a turizmusból pótolja a kieső pénzt, többségüket viszont csak az önkormányzati támogatás tartja életben. Évek óta csökken a rehabilitációs célra fordítható tb-pénz, pedig az olcsóbb lenne a gyógyszereknél.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a mintegy 320 ezer embert foglalkoztató Szvjazinveszt telekommunikációs holding magánosítása az orosz kormány szeptemberben bejelentett 2010. évi privatizációs programjának egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó pontja volt. Igor Scsogoljev távközlési miniszter azonban a Kommerszant című moszkvai lapnak a napokban azt mondta, hogy előbb a "Nagy Trojka", vagyis a három legnagyobb oroszországi telekommunikációs vállalat másik két tagja kerül majd eladó sorba. A privatizációhoz a Szvjazinvesztеt előbb rendbe kell hozni, mondta a tárcavezető: elsősorban feltőkésíteni és átláthatóvá tenni.

A Pénzcentrum.hu azt írja, a Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására. A programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több mint ezer pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. Pozitív döntés eddig 860 pályázatról született, mintegy 13 milliárd forint támogatásról.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×