eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyházi kórházak hátrányos megkülönböztetése?

Az egyházi kórházak szerint hátrányos megkülönböztetés éri őket, mivel ugyanazért a közszolgálati feladatért kevesebb pénzt kapnak, mint az állami gyógyító intézmények. Az Egészségügyi Minisztérium nem ismeri el a kifogás jogosságát.

Többszáz millió forintos veszteségre panaszkodnak az egyházi fenntartású kórházak vezetői. Azt mondják kevesebb állami támogatást kapnak, mint a közkórházak, holott ők is állami feladatokat látnak el, területi ellátási kötelezettségük van.

Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója arról beszélt az InfoRádióban, hogy az egyházi kórházakban nem dolgoznak közalkalmazottak, így azok nem kapnak 13. havi fizetést, és az 5 százalékos ágazati béremelésre sincs az intézményben fedezet.

Mi nem tudunk bért emelni a kollégáknak, akik egyébként is nyomott bért kapnak - mondta Velkey György. Ezt azért tartják fontosnak sérelmezni, mert a korábbi szabályok, rendeletek ezzel ellentétes tartalmúak.

Az egyházi kórházak kifogásainak jogosságát elismerte a korábbi egészségügyi vezetés. A jelenlegi azonban vitatja azt. Vojnik Mária, a tárca államtitkára az InfoRádió kérdésére azt mondta: a közfeladatok ellátása után mindegyik kórház ugyanannyi pénzt kap az egészségbiztosítótól.

Az egyházi kórházak dolgozói nem tartoznak a közalkalmazotti besorolás alá, ezért nem érinti őket a plusz személyi juttatás - mondta Vojnik Mária. Az egyházi kórházaknak, mint minden tulajdonosnak joguk van eltérni a közalkalmazotti bértáblától és joguk van 13. havi fizetést adni - tette hozzá.

Az egyházi kórházak vezetői egyöntetűen azt szeretnék, ha hosszútávon fenntartható finanszírozási rendszert dolgozna ki a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×