Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszavazás: Kedden tárgyal az Országgyűlés a törvénymódosításokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A házbizottság után az Országgyűlés is úgy döntött, hogy kedden lesz a népszavazáshoz kapcsolódó törvénymódosító javaslatok általános és részletes vitája.

A parlament hétfői ülésén 307 igen és 1 ellenszavazattal döntött a házszabálytól való eltérésről. A döntés értelmében a kormány és a Fidesz törvényjavaslatát együttesen, összevontan tárgyalja az Országgyűlés kedden, négyórás időkeretben.

Módosító javaslatok benyújtására szerda délutánig van lehetőség, a zárószavazás várhatóan jövő hétfőn lesz.

Az Országgyűlés oktatási bizottsága támogatta a kormány és az ellenzék népszavazási eredményhez kapcsolódó törvénymódosító javaslatait hétfői rendkívüli ülésén.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a kormány javaslatáról elmondta: az indítvány törli a felsőoktatási törvényből a fejlesztési részhozzájárulást, és rendezi annak a kétszáz mesterképzésben részt vevő hallgatónak a helyzetét is, akiknek már be kellett fizetniük a részhozzájárulást.

Pokorni Zoltán (Fidesz) elmondta: a Fidesz és a KDNP javaslata szigorúan az oktatás érdekeit tartja szem előtt, a játékadó megcímkézésével.

Tárgyalt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága is, amely általános vitára engedte a kormány által beterjesztett, a vizitdíj, a kórházi napidíj és tandíj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot, az ellenzék hasonló tárgyú javaslatát azonban nem.

A grémium a kormány előterjesztését 14 igennel és 9 tartózkodással engedte tovább, az ellenzékét pedig 11 igen, 12 tartózkodás mellett utasította el.

Az ellenzéki javaslatra Havas Szófia (MSZP) igennel szavazott, és így tett Csáky András (MDF) is a kormány javaslatáról való döntésnél.