eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Kilenc órától felfüggesztették a vasutassztrájkot

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete hétfőn reggel kilenc órakor felfüggesztette a vasutassztrájkot határozatlan időre - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. Az érdekképviselet korábban éjféltől hirdetett sztrájkot.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn reggel 9 órakor felfüggesztette a vasutassztrájkot határozatlan időre - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Bárány Balázs, az érdekképviselet alelnöke megfelelő tárgyalási taktikai elemnek, nyomásgyakorlásnak értékeli a hétfői sztrájkot a délutáni egyeztetés előtt.

A VDSZSZ alelnöke az InfoRádióban elmondta: korábban a gördülő sztrájk mellett döntöttek, valamint hosszú küzdelemre számítottak, és ez be is igazolódott.

Bárány Balázs hozzátette: úgy döntöttek, hogy a sztrájk fenntartása nem segíti elő a megállapodás létrejöttét, indulatokat vált ki.

Az alelnök közölte, hogy a MÁV is hajlik a megállapodásra, a tulajdonos engedélyét várja, de ha nem lesz eredmény, akkor folytatja a sztrájkot a szakszervezet.

Az érdekképviselet hétfőn nulla órakor indította újra a február 7-én felfüggesztett munkabeszüntetést.

Délután újabb egyeztetés


Az egyeztetést 15 órakor folytatják Herczog László közvetítő bevonásával a sztrájkkövetelésről és a még elégséges szolgáltatásról.

Az esti órákra állhat helyre a forgalom


A MÁV sajtófőnöke közölte: az esti órákra várhatóan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés, de késesekre, útvonal rövidülésekre napközben még számítani kell. Kavalecz Imre hozzátette: a nemzetközi járatok forgalmában csak kedd reggelre áll helyre a rend.

A MÁV hétfőn hajnali tájékoztatása szerint a Déli pályaudvar fogadta és indította a vonatokat, de a Nyugatiba és a Keletibe nem mentek be a szerelvények, a járatok Kőbánya-Kispestig, illetve Kőbánya-felsőig közlekedtek. Vácra, Veresegyházra és Esztergomba egy-két óránként indultak a vonatok. Debrecen, Záhony, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka környékén szünetelt a közlekedés a kocsivizsgálók munkabeszüntetése miatt.

A nemzetközi járatok közül a Pannónia csak Rajkáig közlekedett, az Ister és a Dácia visszafordult Románia felé, és az osztrák vasút sem indít nemzetközi vonatjáratot Budapestre.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke az Infoádióban korábban azt közölte: kora reggeli adatok szerint az országos hálózaton 160 személyszállító és 151 tehervonat közlekedett.

A MÁV-Start közleménye szerint az érvényes vasúti bérleteket valamennyi Volán-társaság, illetve a BKV bizonyos járatain is elfogadják. A már megváltott vasúti menetjegyek árát visszatérítik az utasoknak.

A VDSZSZ szerint nagy a nyomás a sztrájkolókon

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke hétfőn hajnalban az InfoRádióban kiemelte: a vasút megbénult az országban.

A MÁV vezetői a sztrájktörőkkel megpróbálják járatni a vonatokat, de ennek semmi értelme nincs, és aki felszáll egy ilyen vonatra, nem tudhatja, meddig jut el - közölte korábban az érdekképviseleti vezető.


Gelencsér László, a VDSZSZ vezető ügyvivője korábban elmondta: nagyon nagy a nyomás a sztrájkolókon, sok helyütt sztrájktörőkkel váltják le őket, olyan gyakorlattal nem, de vizsgával rendelkező kollégákkal, akik azért valamelyest pótolni tudják őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×