eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"A tehetősek, nem a tehetségesek mennek majd egyetemre"

Egyre kevesebb az első generációs értelmiségi, aminek anyagi okai is vannak - állítja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Miskolczi Norbert a HÖOK tanulmányára hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a tandíj bevezetésével nem a tehetségesek mennek egyetemre, hanem azok, akiknek pénzük van.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sosem vizsgálta, hogy mennyibe kerül hallgatónak lenni. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája most olyan kutatást végez, amelyből kiderül, hogy a hallgatóknak honnan van pénzük, és, hogy mire költik azt - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Miskolczi Norbert közölte: a 90-es években a hallgatók "fő munkahelye" az egyetem volt, emellett csak keveseknek volt idejük vagy lehetőségük dolgozni. Ma már a nappali tagozatos hallgatók harmada dolgozik tanulás mellett: 30 százalékuk részmunkaidőben, 10 százalékuk teljes munkaidőben, a többségük pedig alkalmi munkákat vállal.

Tanulmányok bizonyítják, hogy továbbra is komoly előnyt jelent diplomás szülők gyermekének lenni a felsőoktatásba való bejutás szempontjából. Ennek anyagi és kulturális okai is vannak: a diákokat az általános és a középiskola során sokkal jobban tudja támogatni a családja, amelynek tagjai - végzettségük révén - olyan állásokban dolgoznak, amelyekből képesek finanszírozni a nagyvárosi életet - tette hozzá a HÖOK elnöke.

Nem érik el a céljukat

A törvényes keretek között minden lehetőt megtettünk annak érdekében, hogy megértessük a kormánnyal, milyen rossz a tandíj - jelentette ki Miskolczi Norbert.

A HÖOK elnöke szerint a népszavazás olyan esemény lehet, amely ráébreszti a jelenleg kormányozó politikusokat arra, hogy a tandíj bevezetésével nem azt érik el, amit szeretnének: nem lesz jobb minőségű a felsőoktatás, és nem hat majd motiváló erőként a hallgatók számára.

Azok mennek majd orvosnak, pedagógusnak, akiknek van évi 105, vagy akár 225 ezer forintjuk, nem pedig azok, akik tehetségesek - fűzte hozzá Miskolczi Norbert.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×