eur:
388.71
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Újrakezdődik a vasutassztrájk

Éjféltől folytatja a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a munkabeszüntetést határozatlan időre hirdették meg.

Gaskó István hangsúlyozta: azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert a MÁV nem hajlandó változtatni elutasító magatartásán.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezetője szombaton az InfoRádiónak azt mondta: még mindig elegendő számú vasutas támogatja a munkabeszüntetést ahhoz, hogy újra megbénítsák a vasúti közlekedést.

Gaskó István hozzátette: a sztrájkbizottság minden nap értékeli és elemzi a helyzetet. A MÁV Zrt. és a VDSZSZ legközelebb hétfőn délután folytatja az egyeztetést Herczog László, a gazdasági minisztérium szakállamtitkárának bevonásával a szakszervezet sztrájkköveteléséről.

A VDSZSZ elnöke emlékeztetett: kompromisszumos javaslatként fogalmazták meg, hogy a munkáltató 4-5 órával csökkentse a havi kötelező munkaórát, amit a szakszervezet 3-4 százalékos bérfejlesztésként számolna el, a 10 százalékos bérkiegészítést két év alatt valósítsa meg a MÁV Zrt., a MÁV Cargo privatizációs bevételéből dolgozónként követelt 250 ezer forintot pedig béren kívüli juttatási rendszerben, több részletben fizesse ki a vasúttársaság.

A VDSZSZ elnöke arról nem tudott beszámolni, hogy hány vonat indul el a munkabeszüntetés alatt, mert az elégséges szolgáltatásokról sem született megállapodás.

A vasúttársaság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a MÁV Zrt. nem képes teljesíteni a VDSZSZ követeléseit.

Sigulinszki Tibor hozzátette: nincs remény az elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások eredményességére sem, mert a sztrájkolók nem biztosítanák a hajnali vasúti közlekedés zavartalanságát.

Közben a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kommunikációs munkatársa az InfoRádióval közölte: a társaság vonalain hétfőn is közlekednek a vonatok, de a menetrendet módosítani kell.

Az esti egyeztetések nem hoztak eredményt a sztrájk ideje alatt még elégséges szolgáltatásokról.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×