eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A III. kerület a Hajógyári-szigetet akarja

A III. kerület polgármestere szerint a Hajógyári-sziget a "senki földjévé" vált, ezért kezdeményezte, hogy a fővárosi tulajdonú terület Óbuda tulajdonába kerüljön át. Bús Balázs az InfoRádiónak elmondta: ha nőne a kerület zöldterülete, akkor az ennek alapján elosztott pénzekből is többet kapnának, és fordíthatnának a Hajógyári-szigetre. A Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője ugyanakkor közölte: egy közpark fenntartásának terhét nem célszerű egy kerületi önkormányzat felelősségére bízni.

A III. kerületi önkormányzat azt szeretné, ha a Hajógyári-sziget a kezelésébe kerülne át.

A fideszes polgármester, Bús Balázs szerint azért lenne jobb kezekben nálunk az utóbbi időben a "senki szigetévé" vált terület, mert ők visszaadnák azt a családoknak.

Az óbuda-békásmegyeri polgármester az InfoRádiónak elmondta: rengeteg hajléktalan él a szigeten, ahol gyakran illegális gyorsulási versenyeket rendeznek autósok, a füves részeket is pusztítják a kocsikkal és az is előfordul, hogy ismeretlenek szemetet raknak le a területen.

A Fővárosi Önkormányzatnak se ereje, se pénze, se akarata nincs arra, hogy ezen változtasson, ha azonban a sziget kerületi tulajdonba kerül, a városrész jó gazdája lesz - fogalmazott Bús Balázs.

A Hajógyári-sziget átadásával nőne a III. kerület zöldterületének mérete, és a megosztott bevételekből is több jutna a városrésznek: a pénzt a sziget rehabilitálására, fejlesztésére fordítanák - mondta a polgármester.

A Sziget fesztivált is érintené a változás, hiszen a szervezőknek a főváros helyett a III. kerülettel kellene megállapodniuk - közölte Bús Balázs, hozzátéve: olyan egyezség születne, amely a kerületiek érdekeit is figyelembe veszi.

Nemcsak a III. kerület lakói, hanem minden fővárosi számára is hasznos lenne, ha fejlődne a Hajógyári-sziget, ezt kellene belátnia a fővárosi önkormányzatnak - mondta Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Inkább közösen

Még nem született döntés Bús Balázs  Hajógyári-szigetet érintő javaslatáról - mondta az InfoRádiónak a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője.

Radnóti Péter közölte: a szigeten 66 hektárnyi parkterület van, ez Budapest egyik legnagyobb közparkja, amely nemcsak a III. kerület, hanem az egész főváros lakóinak - egyes események alkalmával sok külföldiek - érdekeit is szolgálja.

A főváros egyik legnagyobb közparkjának fenntartását nem célszerű egy kerületi önkormányzatra bízni - mondta a Főpolgármesteri Hivatal munkatársa, majd hozzátette: az lenne a legjobb, ha a főváros és a kerület együtt gondoskodna a Hajógyári-szigetről.

Radnóti Péter hozzáfűzte: valóban hátráltatják pénzügyi gondok a Hajógyári-sziget rehabilitációját, de már dolgoznak azon, hogy a gyorsulási versenyeket megakadályozzák, ráadásul minden évben nagy mennyiségű, illegálisan oda telepített szemetet szállítanak el a területről.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×