eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány adócsökkentést ígért

A jövő évtől a GDP 0,8 százalékával, azaz körülbelül 200 milliárd forinttal egészen biztosan csökkenteni lehet az adóterhet - mondta a miniszterelnök a Kóka János szabad demokrata pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Gyurcsány Ferenc az SZDSZ kihelyezett kampányülésén vett részt vendégként

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a lehető legnagyobb adócsökkentést kell végrehajtani, úgy, hogy annak ne legyen elfogadhatatlan ára az állam működésére és a szociális biztonságra nézve.

A miniszterelnök az elmúlt másfél évet nehéznek nevezte, de véleménye szerint sikerült a célokat megvalósítani. Mint mondta: szakítottak egy rendkívül hosszú időszak politikájával és megteremtették az új időszak feltételeit.

Gyurcsány Ferenc közölte: tudja, hogy az ország úgy érezte, nagyon sok terhet kell elviselni, de egy új rendszer elindítása nem egyszerű.

A kormányfő véleménye szerint lassan kézzelfoghatóvá válnak az eredmények, és most már jó vitákat lehet folytatni, például arról, hogy kinek adjanak több lehetőséget és több esélyt, vagy hogy mely területeken befektetve lesz erősebb Magyarország.

Végre arról lehet beszélni, hogy mekkora lehet az adócsökkentés mértéke, az milyen szerkezetben valósulhat meg és kik legyenek a kedvezményezettjei - tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a koalíciós együttműködést korrektnek, kiegyensúlyozottnak és teherbírónak látja. Úgy véli, nem fenyeget az a veszély, hogy bármelyik félnek fel kelljen adnia törekvéseit.

A koalíció kompromisszum, de a baloldali- liberális kormányzás jellegzetessége az, hogy az együttműködés partnerségre és nem egymás felszámolására épül - jelentette ki a miniszterelnök.

Kóka nem változtat

Kóka János, a liberálisok pártelnöke közölte: a megbeszélésen Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy a szocialista frakció megszavazza az egészségügyi törvényt, amelyhez csak közös módosító indítványokat nyújtanak be. Hozzátette: a reformot nem befolyásolja a népszavazás kimenetele.

A liberális politikus szintén hangsúlyozta, hogy szükség van az adórendszer átalakítására.

Kóka János arról is beszámolt, hogy az SZDSZ-es kormányzati posztokon a népszavazás után nem lesz változás.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy várhatók-e változások a szocialista kormányzati posztokon a népszavazás után, úgy válaszolt: ha lesz mondanivalója, akkor azt el fogja mondani.

Kóka János a népszavazási kérdések kapcsán úgy fogalmazott, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj elérte a célt, amiért bevezették, és nem volna érdemes elvenni ezeket a bevételi forrásokat a kórházaktól és a háziorvosoktól.

A tandíjról azt mondta, hogy megszüntetésével elveszhet a minőségi felsőoktatás esélye a következő generáció számára.

A politikus újfent arra buzdított, hogy minél többen voksoljanak három nemmel, és közölte: az ingyenesség látszata felelőtlenséget jelent, ha valami ingyenesnek tűnik, akkor többet kérünk belőle, mint kellene.

A Fidesz nem hisz a kormányfőnek

"Ma már senki sem hisz Gyurcsány Ferencnek, főleg, ha adócsökkentésről beszél. Minden egyes alkalmat, amikor a kormány adócsökkentésről beszélt, adóemelés vagy újabb adónem bevezetése követett" - írta közleményében Cser-Palkovics András helyettes szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×