eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Emberi jogi olimpia és a halálbüntetések országa

A jogsértéseket szimbolizáló "emberi jogi olimpiát" rendezett a kínai nagykövetség előtt az Amnesty International, fél évvel az olimpia kezdete előtt.

Fodor Márk, a jogvédő szervezet magyarországi igazgatója elmondta: már csak hat hónap van arra, hogy Kína teljesítse ígéreteit, amelyek szerint javul az országban az emberjogi helyzet, ha megkapják az olimpia rendezésének jogát.

A nemzetközi jogvédő szervezet négy különösen aggasztó kérdésben szeretne változást elérni: az internet cenzúrázása, a jogvédők bebörtönzése, az átnevelő táborok gyakorlata, valamint a halálbüntetés terén. Ez utóbbival kapcsolatban legalább azt szeretnék elérni, hogy Kína nyilvánossá tegye, évente hány kivégzést hajtanak végre az országban és milyen ügyekben.

A szervezet az olimpián induló sportolókat nem kérte bojkottra, mindössze korábbi olimpikonok támogatását kérte.

A szervezet aktivistái a kínai nagykövetség előtt gátakat állítottak fel, és mindegyikre egy-egy feliratot tettek: internetcenzúra, tisztességtelen bírósági eljárás, halálbüntetés, kényszerített kilakoltatás, átnevelő munkatábor, jogvédők bebörtönzése.

Inkább visszalépés

Kína 2001-ben vállalta, hogy hatékonyabban lép fel az emberi jogok érvényesítése érdekében, azóta azonban sok területen csak visszalépést tapasztaltak a szakemberek.

Az Olimpiai Charta alapelvei között szerepel, hogy a játék gondolata a többi mellett az univerzális etikai elvek tiszteletén alapul. Kína, ahol a világon a legtöbb halálbüntetést hajtják végre, ahol a sajtó- és véleményszabadság még mindig nem érvényesül - a játékok megrendezésével együtt azt is vállalta, hogy javít az emberi jogok érvényesülésén.

Liu Jing-min, a Pekingi Olimpiai Bizottság alelnöke 2001 áprilisában azt mondta: "ha Peking rendezheti az olimpiát, az az emberi jogok fejlődését is elősegíti".

Az elmúlt hat évben azonban nem sok javulás tapasztalható a csaknem másfél milliárd embernek otthont adó országban, jelenleg is több tízmillió ember él politikai elnyomásban, és bár a halálbüntetések száma csökkent, még mindig többet hajtanak végre, mint a világ többi részén együttvéve.

Pekingben több százezer embert lakoltattak ki otthonukból az olimpiai előkészületek miatt, és fokozták azon csoportok elnyomását, amelyek a hatóságok szerint megzavarhatják az olimpiát - állítja az Amnesty International.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×