Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önmérsékletre kéri a kormányt az SZDSZ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár törvény nem tiltja, az SZDSZ kezdeményezi, hogy a kormány közpénzből ne kampányoljon a népszavazást megelőző időszakban. A párt ügyvivője elmondta: amíg a köztársasági elnök nem írja ki a népszavazást, addig a kormánynak kötelessége tájékoztatni az embereket az intézkedésekről.

Horn Gábor úgy véli: a Fidesz népszavazása az SZDSZ számára "megnyerhető csata". A párt ügyvivője bízik abban, hogy a liberális szavazók részt vesznek a voksoláson, és nemmel szavaznak a három kérdésre.

Az SZDSZ-es politikus hozzátette: bár a törvény nem tiltja, arra fogják kérni a kormányt, hogy a tényleges kampányidőszakban függessze fel az emberek tájékoztatását. "Egyszerű önmegtartóztatásra kérjük a kormányt" - hangsúlyozta.

A párt összesen 50 és 100 millió forint közötti összeget költ a népszavazási kampányra. Az ügyvivő elmondta: a pontos összeg függ attól, hogy mikor tartják a referendumot.

"Rosszul döntött az Alkotmánybíróság"

Horn Gábor szerint a több-biztosítós egészségügyi rendszerről kezdeményezett népszavazás - amelyet mások mellett a Liga Szakszervezetek is támogat - teljesen fölösleges pénzkidobás. " Ki akarunk dobni 4,5 milliárdot az ablakon, rajta, sok sikert."

Az SZDSZ ügyvivője megjegyezte: a Fidesz most követeli, hogy ha megszűnik a vizitdíj, annak összegét kapják meg a háziorvosok a társadalombiztosítástól; ha pedig nem lesz tandíj, arra kérték a kormányt, összesen 9 milliárd forinttal egészítse ki a felsőoktatási intézmények finanszírozását.

Horn Gábor úgy vélte: ebből is egyértelműen látszik, hogy a költségvetést érintő kérdésekről van szó, így az Alkotmánybírósság helytelenül járt el, amikor engedélyezte a kérdések népszavazásra bocsátását.

Hanganyag: Seres Gerda