eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kiverte a biztosítékot" a szocialista politikus

A hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozó elismert szakembereknél is "kiverte a biztosítékot" az MSZP-s oktatási munkacsoport vezetőjének nyilatkozata. Tatai-Tóth András a Népszabadságnak azt mondta, a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen roma és nem roma gyerekeket erőszakkal egy osztályba zárni.

"Meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek, ne legyen senki se kirekesztve" - vélekedett.

Havas Gábor szociológus szerint ez nem szakmai, hanem politikai nyilatkozat, amely jelzése annak, hogy a szocialista frakció nem akarja az integrációt, féltve a középosztályi pozíciókat.

Magyar Nemzet

Januártól az adóhatóság kopogtathat azoknál, akiknél az egészségügyi ellátás igénybevételénél kiderül, hogy nincs biztosítotti jogviszonyuk. Azt jelenleg is ellenőrizniük kell az egészségügyi intézményeknek, hogy a hozzájuk forduló beteg rendelkezik-e biztosítotti jogviszonnyal.

A szolgáltatók túlnyomó többsége számítógépen keresztül, online módon végzi az ellenőrzést.

Ha az OEP adatbázisa a tajszám alapján piros jelzést küld vissza, az azt jelenti, hogy az illetőnek nincs biztosítása. Az idén még az érintetteknek nem kell szankcióra számítaniuk, jövőre viszont igen.

A lap információi szerint az intézmények ilyenkor értesítik az APEH-et, amely utólag is behajthatja az elmaradt járulékot.

Index

Az ország 22 borvidékéből a hat Balaton-környékinek a borászai és pincészetei elesnek a következő két évben az európai uniós fejlesztési pénzek nagy részétől.
A regionális fejlesztési programokból kiemelt balatoni pályázatokból ugyanis kihagyták a borturizmust. A kiírók szerint azért, mert azt szeretnék, ha a borászok képesek lennének összefogni, és komplex programot kínálni.

A pincefejlesztés már nem elég, arra egyébként is kaptak pénzt az elmúlt öt évben, mondják. A borászok a helyzet rendezéséig a balatoni pályázatok felfüggesztését kérték.

Napi Gazdaság

Három jelentősebb portfólióvagyon-értékesítési akció maradt az idei évre Budapesten - tudta meg a Napi Gazdaság. Az újabb eladandó vagyonelem a Flogiston Kft. fővárosi tulajdonban lévő 57,2 millió forint névértékű, 52 százalékos üzletrésze, amelyre november 7-ig lehet pályázni.

A tervek szerint túladnak a Vikuv Vízkutató és Területhasznosító kft-n is, zárt körű pályázat keretében. A legnagyobb tranzakció pedig az ELMŰ Nyrt., több mint tízszázalékos részvénycsomagjának értékesítése lehet.

Világgazdaság

London tovább növelte előnyét a legvonzóbb európai üzleti központok mezőnyében - állapította meg a Cushman & Wakefield.

Az ingatlan-tanácsadó cég ötszáz európai vállalat megkérdezésével vizsgálta, mely városok kínálják a legkedvezőbb feltételeket a cégek számára. A 33-as listán Budapest egy pozíciót visszaesve az idén a 23. helyre került.

A magyar fővárosnak az sem jó hír, hogy a 2006-tal szemben az üzletemberek szerint immár Varsó is többet tesz azért, hogy vonzó üzleti központtá váljon. A megkérdezett vállalatvezetők számára a piaci hozzáférést a képzett munkaerő megléte váltotta fel az üzleti helyszín kiválasztásáról szóló döntések első számú kritériumaként.

A válaszadók 62 százaléka "abszolút kulcsfontosságúnak" minősítette ezt a tényezőt. London Párizs és Frankfurt követi a listán.

portfolio.hu

A portfolio.hu interjút közöl Gellényi Zoltánnal, a Sempra Metals Ltd. magyarországi vezetőjével, aki optimista a fémek árfolyam-alakulásának tekintetében.

Az ólom piaca az elmúlt hónapokban a csúcsdöntésektől volt hangos, a réz árfolyama az elmúlt hetekben felfele lépett ki a kialakított sávból.

Gellényi Zoltán szerint a piacon egyesek már ötszámjegyű rézárról beszélnek, míg az ólom esetében nem is tűnnek túl optimistának az árfolyam további 20-30 százalékos emelkedését előrevetítő prognózisok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×