eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szocialista titkok a belga tükör mögül

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség már nyomoz Weiszenberger László kiskunhalasi szocialista önkormányzati képviselő ügyében - közölte Szabó Ferenc főügyész-helyettes. Weiszenberger László korábban kistérségi megbízott volt, és egy felvételen az uniós pályázati pénzek kapcsán arról beszél, hogy "a visszaosztott pénzből a minisztérium is részesült".

Az ügyészség már ismeri a Hír TV-ben szerdán bemutatott, korrupcióra utaló beszélgetést tartalmazó felvételt - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Szabó Ferenc azt mondta: a kazettára a Zuschlag János elleni nyomozás során bukkantak Kiskunhalason, majd egy héttel ezelőtt - befolyással való üzérkedés gyanúja miatt - elrendelték az eljárás megindítását.

Nem a Zuschlag-ügy része

"A Zuschlag-ügyben tartott házkutatás során került elő a videokazetta, és olyan dolgok voltak rajta, amelyek bűncselekmény gyanújára utaltak ezért elrendeltük a nyomozást" - mondta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Szabó Ferenc ugyanakkor hozzátette: a nyomozás nem része a szocialista politikus elleni ügynek. "A nyomozás a múlt héten rendelték el, de eddig még konkrét nyomozati cselekmény nem történt, tehát még W. Lászlót sem hallgatták ki" - tette hozzá.

A fügyész az InfoRádióban azt mondta: az ügyben sem gyanusítottként, sem tanúként nem hallgattak ki még senkit.

A minisztérium visszafizetett?

A televízióban bemutatott képeken Weiszenberger László, aki Zuschlag Jánossal együtt kiskunhalasi MSZP-s önkormányzati képviselő, egy vállalkozóval beszélget arról, hogyan juttattak uniós forrásokhoz vállalkozókat az összeg bizonyos százalékáért.

A politikus elmondta azt is, hogy a sikeres pályázók által visszaadott milliókat az egyik minisztériumba kellett vinnie, és ő abból kapta meg a részét. A távirati iroda úgy tudja: a Kiskunhalason készített felvételt már hónapokkal ezelőtt eladásra kínálták fel különböző médiumoknak.

A beszélgetést egy Kiskunhalas közeli település moteljében, egy belga tükör mögül vették fel. Sajtóinformációk szerint a motelben korábban lányokat futtattak, és feltételezhető, hogy a kiépített szobában már akkor is készítettek felvételeket, melyeket valószínűsíthetően zsarolásra használtak fel.

"Csak a János tud segíteni"

Az MTI-nek egy neve elhallgatását kérő személy elmondta, hogy hangkazettán is hallotta a teljes felvételt és tudomása van arról, hogy a videokazettáról is több másolat készült.

Beszélt arról, hogy a kazettán olyan részlet is van, ahol Weiszenberger László, aki Zuschlag Jánossal együtt kiskunhalasi MSZP-s önkormányzati képviselő, kijelenti: ő csak 20-25 millió forint nagyságrendű pályázatokig "kompetens", mert a nagyobb összegűeknél csak a "János tud segíteni".

Weiszenberger elismerte, hogy ő van a felvételen

Weiszenberger László elismerte, hogy ő szerepel azonban a felvételen. Az önokormányzati képviselőt a kiskunhalasi MSZP-szervezet néhány napja kérdezte meg a felvétel tartalmáról - mondta el az InfoRádióban Váradi Krisztián, aki Zuschlag János előzetes letartóztatásba helyezése óta vezeti a párt helyi szervezetét. Az egykori kistérségi megbízott akkor azt mondta: az ügynek nincsenek politikai vonatkozásai, és nem kapcsolódik a Zuschlag-ügyhöz.

Váradi Krisztián az InfoRádióban azonban elmondta, hogy amióta a HírTv leadta a felvételt, a párttársai sem érik el Weiszenberger Lászlót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×