eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi lesz veled, pesti utca?

A közeljövőben az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Bizottsága is megvizsgálja a régi pesti zsidónegyed védett épületeinek ügyét. Nemrég újabb két épületet bontottak le a Dohány utcai zsinagóga mellett, ezek helyére a zsinagógánál magasabb házak építését tervezik. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint ezt a problémát a hitközségen belül meg lehetett volna oldani.

Az Óvás Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: régóta javasolják, hogy a régi zsidónegyedben mindaddig változtatási tilalom legyen, míg nem születik egy átfogó rehabilitációs koncepció, amelynek alapján méltó módon lehetne rendbe hozni és megőrizni a negyedet.

Molnár Péter hozzátette: a korábbi budapesti főépítész támogatta a javaslatukat, az mégsem valósult meg.

A civil szervezet vezetője szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem értelmezi kellőképpen erősen és átfogóan a negyed védettségét.

Molnár Péter kijelentette: várhatóan novemberben érkezik Magyarországra az Unesco, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Bizottságának küldöttsége, hogy megvizsgálja a régi pesti zsidónegyed védett épületeinek ügyét. Végső esetben meg is vonhatják a világörökségi státuszt.

Új szabályok

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a Dohány utcai bontásról és építkezésről azt mondta: ezt a kérdést a Zsidó Hitközségen belül is kezelni lehetett volna, a telkek ugyanis a hitközség korábbi elnökének tulajdonában vannak, az új épületeket ő építteti.

Ha ezek a szabályozóknak megfelelnek, és elérnek egyfajta építészeti-esztétikai minimumot, akkor a hivatalnak nincs semmi lehetősége - húzta alá Mezős Tamás.

A hivatal vezetője kitért arra is, hogy olyan egyezséget szeretnének létrehozni a fővárosi történelmi épületeiért felelős hatóságok, önkormányzatok, szakemberek és a civil szervezetek között, amely biztosíthatja a történelmi épületállomány megtartását.

Mezős Tamás hangsúlyozta: a Dunától egészen a Hungária körútig biztosítani kell a pesti utcaképek megtartását; a történelmi városrészek megújításához ugyanakkor be kell vonni a befektetőket is.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke közölte: várhatóan egy héten belül elkészül az a szabályrendszer, amely meghatározza, milyen feltételek mellett lehet majd építkezni a védett városnegyedekben.

Mezős Tamás kiemelte: azt szeretné, ha a kritériumrendszer kötelező lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×