eur:
388.98
usd:
360.96
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nincs menekvés a gyorshajtóknak: kötelező lesz a menetlevél?

Menetlevél bevezetését tervezi a rendőrség a személyautóknál is, a testület szerint ugyanis csak így lehet fellépni a gyorshajtók ellen. Egyre többször fordul elő, hogy szabálysértés esetén a jármű vezetője arra hivatkozik, hogy nem kíván hozzátartozójára terhelő vallomást tenni, az egyenruhások pedig így nem tudnak eljárást indítani.

Egyre többen bújnak ki a rendőri eljárás alól hozzátartozójukra hivatkozva - például a gyorshajtás esetén -, mivel a jogszabály szerint családtagjaikra nem kötelező terhelő vallomást tenniük - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője.

Komáromi Endre közölte, hogy az európai országok zömében nincs ilyen kiskapu: vagy a tulajdonost marasztalják el az objektív felelősség alapján - ő pedig majd megkeresi, hogy ki volt a tényleges elkövető -, vagy szabálysértési eljárás indul a tulajdonos ellen, ennek során pedig tisztázható, hogy ki követte el a gyorshajtást

Egy harmadik lehetőség - amelyet Németországban is alkalmaznak - hogy a rendőrség értesítést küld a közlekedési hatóságnak arról, hogy a tulajdonos nem tudta vagy nem akarta megnevezni, hogy ki vezette a gépkocsiját, amikor bemérték. Ekkor a hatóság az üzemben tartónak vagy a tulajdonosnak elrendeli a menetlevél-vezetési kötelezettséget - tette hozzá az ORFK főosztályvezetője.

Nincs menekvés

Amennyiben az illető nem vezeti a menetlevelet, emiatt indítanak ellene szabálysértési eljárást, ez azonban nem járhat a vezetői engedély visszavonásával - mondta Komáromi Endre.

A cél azonban nem is ez - fűzte hozzá, hanem, hogy visszaszorítsák a gyorshajtásokat, és az, hogy ezentúl senki se tudjon kibújni a felelősségre vonás alól.

A javaslatcsomagot a napokban küldi meg a rendőrség az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak. Ha a tárca elfogadja a terveket, az erről szóló jogszabály akár már a jövő év elejétől érvénybe léphet - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×