eur:
388.98
usd:
360.96
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nem tudni, hány iskolát vonnak össze

Még nem tudni pontosan, hány iskolát vonnak össze, és hány pedagógusnak mondanak fel - mondta az oktatási tárca államtitkára. Arató Gergely hozzátette: minden feltétel adott az iskolakezdéshez. A Fidesz számításai szerint viszont legkevesebb 12 ezer pedagógus munkahelye van veszélyben.

Minden jogszabály adott a nyugodt iskolakezdéshez - jelentette ki az oktatási tárca államtitkára. Arató Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a közoktatásban szeptembertől a teljesítmény alapú finanszírozási rendszer lép életbe.

Újdonság lesz az is az idei tanévtől, hogy a tanárokat csak három hónapos próbaidő után vehetik föl az intézmények, a munkahelyeket pedig csak pályázat útján lehet betölteni.

Arató Gergely az esélyegyenlőség biztosításának fontosságát is hangsúlyozta: az iskoláknak erre külön tervet kidolgozniuk. Hozzátette: amelyik intézmény ezt nem teszi meg, az hazai és uniós pályázati forrásoktól is eleshet.

Csonka családnak nem jár ingyen könyv

A tankönyvekkel kapcsolatos szabályok is változnak: egy-egy kötet csak szigorú ellenőrzés után kerülhet fel a tankönyvlistára, az ezen szereplő kiadványok pedig az inflációnál nagyobb mértékben nem drágulhatnak - tette hozzá Arató Gergely.

"Gyermeküket egyedül nevelők a továbbiakban nem kapják automatikusan ingyenesen a tankönyvet csak abban az esetben, ha erre rászorulnak. Ugyanakkor továbbra is ingyenesen kapják a tankönyvet a három- és többgyerekes családban élők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a tartósan betegek, a testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarai miatt akadályozott gyerekek" - mondta az államtitkár.

Arató Gergely nem tudta megmondani, hogy hány iskolát vonnak össze, vagy szüntetnek meg, illetve, hogy hány pedagógust bocsátanak el.

Tizenkétezer állás veszélyben?


A Fidesz oktatási kabinetvezetője azt mondta: a bizonytalanság és a káosz jellemzi a közoktatást. Sió László szerint 30 milliárd forintot vont el a kormány.

"Az önkormányzatok forrásai nem teszik lehetővé, hogy kiegészítsék az állami normatívát, és ennek az lesz a következménye, hogy az óvodák és általános iskolák összevonása után most már a szakképzésben is megindul az a kényszerintegráció, amit részben a közoktatási, részben a szakképzési törvény nyár eleji módosítása elindított" - közölte Sió László.

A politikus hozzátette: "Vissza kell adni ezt a támogatást - ez gyermekenként körülbelül 21 ezer forintot jelent - és akkor, talán, ez a tanév biztonságosan lebonyolítható."

A Fidesz oktatási kabinetvezetője kijelentette: pártja számításai szerint legalább 12 ezer pedagógus munkahelye van veszélyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×