eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Minden negyedik ember feketén dolgozik - lapszemle

Szakértők a gazdaság egészében 25-30 százalékosra becsülik a feketemunka arányát, a külföldiekét pedig az összes feketemunka 15-20 százalékára - írja a Népszabadság. Egy friss felmérés szerint a külföldiek 60 százaléka magyar nemzetiségű, csaknem 90 százalékuk a szomszédos országokból érkezik.

A külföldiek illegális munkavállalása az építőiparban és a mezőgazdaságban a legelterjedtebb. A lista egyébként tarka, a csángó takarítónőtől a vajdasági ingázó építési vállalkozón, a vegyész-technikuson, a román kesztyűgyári munkáson át a maláj informatikuson keresztül a nigériai mosogatóig tart. A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetének felmérésről részletesen a lapban olvashatnak.

Sem az Európa kulturális fővárosa projektjeinek önerejére, sem a programhoz kapcsolódó fejlesztésekre nincs pénze a baranyai megyeszékhelynek - számol be a Magyar Nemzet. Az önkormányzat tegnap ezért úgy döntött, igényt tart az Európai Befektetési Bank által kínált 39 millió eurós hitelre. A város az év végére 14-17 milliárd forintos hitellel zárhat.

Az előzetes adatok szerint minden korábbi évet felülmúlhat a Forma 1-es Magyar Nagydíj jegyértékesítése - olvasható a Napi Gazdaságban. A Hungaroring Sport Zrt. elnöke a lapnak úgy fogalmazott: időarányosan eddig nagyságrendileg negyedével több bevételt értek el, mint egy éve. Ez különösen annak fényében mutat jól, hogy a németek ásza, Michael Schumacher kiszállásával félő volt, hogy megcsappan a Németországból érkezők száma. Hogy mennyiért lehet bejutni a versenyre - többek között ez is kiderül a cikkből.

Még nem döntött a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester-helyettes által bejelentett megakórház építéséről - írja a Világgazdaság. A fővárosi vezető a Semmelweis Egyetemmel közösen 30-40 milliárd forint magántőkéből két 1500 ágyas intézményt építtetne a Nagyvárad téren, a régi önkormányzati és klinikai épületeket pedig értékesítené. Ám az egyetem ragaszkodik a 130 éves, védettnek nyilvánított épületeihez, amelyekről a hatályos törvény szerint az intézmény vagyongazdálkodási tanácsa dönthet - mondta Ivády Vilmos főigazgató.

A közeljövőben megkezdhetik működésüket az első román magán-nyugdíjpénztárak, miután elnyerték az illetékes nyugdíjpénztári hatóság jóváhagyását - derül ki a portfolio.hu cikkéből. A három pénztár nagyon hasonló befektetési politikával vág neki a tagtoborzásnak, a meghirdetett célportfóliók ráadásul a magyarországi nyugdíjpénztárak befektetési szerkezetére hajaznak. Apró szépséghiba, hogy a hazai szabályozás éppen ennek a struktúrának a "felpörgetését", a bátrabb kockázatvállalást célozza, szomszédaink mégis ezzel a megközelítéssel vágnak neki az útnak. Hogy mi az előnye a magyar ill. az induló román rendszernek? - erről is olvashatnak a gazdasági portálon.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×