eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Horváth: "Ellenőrizhetetlen lehet a gyógyszerbiztonság"

Ellenőrizhetetlen lesz a gyógyszerbiztonság, ha nagyon sok helyen árulnak orvosságot a patikákon kívül - mondta az InfoRádióban a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Horváth Tamás szerint egyelőre kevés áruház és benzinkút jelentkezett, hogy gyógyszer árusítana, vélhetően azért, mert ez az üzlet csak kis haszonnal és lassú megterüléssel kecsegtet.

Nem valószínű, hogy azok, akik részt kívánnak venni a patikákon kívüli gyógyszerforgalmazásban, a gyógyszertárak átlagos 14 százalékos árrésével dolgoznának - mondta a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Horváth Tamás hozzátette: ilyen kondíciók mellett sok vállalkozás elgondolkodik azon, érdemes-e belevágni, mivel, bár a feltételrendszer elég laza, az árusítás bizonyos költségekkel jár.

A forgalmazott gyógyszereket zárt szekrényben kell tartani, és azok betegtájékoztatóját a vásárlók rendelkezésére bocsátani, valamint biztosítani kell egy tájékoztató rendszerhez való kapcsolódási lehetőséget - közölte a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Veszélyeztetheti a gyógyszerbiztonságot

Horváth Tamás közölte: a hagyományos gyógyszertári rendszerben a készítmények forgalmazása minden elemében szabályozott és biztosított. Minél több helyen lehet azonban hozzájutni a gyógyszerekhez, annál nehezebben követhető nyomon a zárt forgalmazási rend.

Nem állapítható meg a személyi felelősség sem, hiszen a patikákon kívüli árusítási rendszerben nem írják elő, hogy milyen képzettségű alkalmazottak adhatják ki a gyógyszereket - fűzte hozzá a gyógyszerészkamara elnöke.

"Bizonyos szám fölött egyszerűen nem képzelhető el az, hogy azt a fajta pontos és rendszeres ellenőrzést, amire itt szükség van, az ÁNTSZ apparátusa a jelenlegi leépített létszámával és meggyengített forrásai mellett képes legyen végezni" - mondta Horváth Tamás.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×