eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Egymilliárdot kap Csehák Judit betegjogi alapítványa

Egymilliárd forintot költ el a kormány olyan regionális irodák létrehozására, amelyekben szakemberek segítenek majd a panaszos betegeknek, illetve más szociális ellátottaknak - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. A pénzt a volt egészségügyi miniszter, Csehák Judit vezette alapítvány kapja, a bírálatok szerint azonban a rendszer nem a betegek érdekeit szolgálja.

Régiónként egy, a fővárosban és Közép-Magyarországon pedig két olyan jogvédő iroda nyílik, amely a betegek, a szociális ellátottak, és a gyermekek jogaival foglalkozik. Ezt Budai Bernadett kormányszóvivő jelentette be.

"A betegjogi, ellátottjogi és gyerekjogi képviselői hálózat tájékoztatással és tanácsadással járul hozzá, hogy az érintettek érvényesíteni tudják jogaikat. A hálózat tehát javítja a betegek jogismeretét és jogtudatosságát" - közölte a kormányszóvivő.

"A közel egymilliárd forintos támogatás alapvetően a hálózatok továbbfejlesztésére szolgál, a cél ugyanis az, hogy az eddig szétszórtan működő szakembergárda mostantól regionális egységekbe, regionális teamekbe szervezetten, hatékonyabban tudja ellátni a munkáját" - tette hozzá Budai Bernadett.

A kormányszóvivő elmondta: "a gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a jövőben valamennyi régióban egy-egy, a közép-magyarországi régióban és Budapesten pedig kettő regionális jogvédelmi iroda jön létre."

"Ez a változás jelentős könnyebbséget jelent azoknak, akik úgy döntenek, hogy panaszukkal, észrevételükkel a jogvédőköz fognak fordulni, hiszen a jövőben egy helyen megtalálhatják mind a három szakterület felelőseit" - fűzte hozzá Budai Bernadett.

A kormányszóvivő szerint a jogvédő irodák ilyen egységes megszervezése egyedülálló Európában, ráadásul lehetőséget teremt a létszám növelésére.

"A cél az, hogy a jövőben a jelenlegi 120 jogvédő helyett 130, a mostani 20 önkéntes helyett pedig 80 önkéntes segítsen azokon, akik valamilyen sérelem miatt hozzájuk fordultak" - mondta.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint a jogvédő szervezek működésének erősítésével szorosabb együttműködés alakulhat ki a fogyasztóvédelem és a hasonló, európai uniós szervezetek között.Új lehetőség

A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány kuratóriumi elnöke az InfoRádiónak elmondta: eddig nem volt lehetőség arra, hogy fejlesszék a betegjogi képviselet infrastruktúráját, mindenki a saját lakásában vagy a kórházaktól bérelt helyiségben látta el az adminisztrációt.

Csehák Judit közölte: a cél az, hogy most, legalább regionális szinten olyan irodákat állítsanak fel, ahol a három jogvédő rendszeresen találkozik, munkájukat pedig más szakemberek is segítsék.

2013-ig kell kitartania a pénznek

Az egymilliárd forintos állami támogatást a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány kapja meg, az összeget 2013-ig hívhatja le a szervezet. Az alapítványnak egyéb bevételeiből kell előre megfinanszíroznia az elvégzett tevékenységeket, ezt később igényelhetik vissza - tette hozzá a szervezet kuratóriumának tagja.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke úgy tudja: folyósítanak számukra előleget, az összeg meghatározott részét azonban a finanszírozási időszak végéig tartalékolni kell, így évente körülbelül 150-180 millió forintos többlethez jut hozzá az alapítvány a költségvetési és uniós támogatásból, ami fejlesztéseket is lehetővé tesz - mondta Csehák Judit.Nehézkes a rendszer

A Szószóló Alapítvány kuratóriumi elnöke az InfoRádióban elmondta: bár kipipálhatjuk, hogy működik az országban betegjogi képviseleti rendszer, ez azonban nem a betegek, hanem a rendszerben dolgozó emberek érdekeit szolgálja.

A struktúra bürokratizálódott és nehézkes, a betegjogi képviselőknek pedig jóformán semmi közük sincs a betegekhez - tette hozzá Makó Ida.

Parlamenti képviseletre lenne szükség

Az egyetemi docens szerint ahhoz, hogy a betegjogi képviseleti rendszer "humanizálja" azt a területet, amelyben működik, ehhez pedig a képviselőknek az orvosok, az ellátók, a páciensek között kell mozognia, és felfigyelnie a visszásságokra.

Makó Ida úgy véli: a regionális jogvédő központok felállítása jó ötlet, szerinte azonban a betegjogokat a parlamentben is képviselni kellene.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×