eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tilalmak és korlátozások a hőség miatt

Országos tűzgyújtási tilalom, néhány településen pedig locsolási, illetve autómosási tilalom van érvényben a több napja tartó kánikula miatt.

Nincs katasztrófahelyzet, de az időjárás rendkívüli - mondta Ujhelyi István, az önkormányzati és területfejlesztési tárca államtitkára a hőség miatt összehívott Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után.

Az energiaellátás stabil, a vízszükséglet mind minőségi, mind mennyiségi szempontból biztosított - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: az utak és sínek használhatósága biztosított.

Ujhelyi István közölte: tűzgyújtási tilalom van érvényben, és az ORFK, valamint a mentők és a tűzoltók is megerősített szolgálattal a helyükön vannak.

Érd önkormányzata - hat borsodi településhez hasonlóan - vízkorlátozást vezetett be, miután a nagy meleg miatt az utóbbi napokban 30 százalékkal emelkedett a vízfogyasztás.

A rendelet megszegőit 50 ezer forintos pénzbírsággal sújthatják, de fúrt kutakból természetesen lehet locsolni - mondta T. Mészáros András, Érd polgármestere.

Ez a korlátozás addig tart, amíg ilyen magas a hőmérséklet, és ilyen nagy a plusz vízfogyasztás - emelte ki a városvezető.

Mindemellett sebességkorlátozást vezetett be a MÁV néhány vasútvonalon a biztonság érdekében - mondta el a vasúttársaság szóvivője.

Kavalecz Imre hozzátette, ha a személyszállító vonatok előre nem látható okok miatt tíz percnél többet várakoznak, a MÁV-START Zrt. ásványvizet oszt az utasoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×