eur:
389.15
usd:
361.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Mire elég Budapesten 300 rendőr?

Naponta körülbelül 300 rendőr járőrözik Budapesten, ami a napi feladatok függvényében változhat - tájékoztatta az InfoRádiót a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Arra a kérdésünkre, hogy ez a létszám elegendő-e, az új fővárosi főkapitány beiktatása előtt nem kívánt válaszolni a BRFK. Szlovákiában sem túl közlékenyek a létszámot illetően a hatóságok, ráadásul egy felmérés szerint a szlovák közvélemény kifejezetten elégedetlen a "közeggel", mert korruptnak és erőszakosnak tartják a rendőröket. Németországban valamivel olajozottabban mennek a dolgok, ottani tudósítónknak pontos számokat is sikerült megtudnia.

A kérdés, hogy mennyi rendőr teljesít szolgálatot a fővárosban egy este, akkor merült fel utoljára, amikor május közepén, a 21 éves nő állítólagos megerőszakolásával kapcsolatban nyomozó hatóság nem adott választ arra, hány szolgálatban lévő rendőr fotójából kellene kiválasztania az áldozatnak a feltételezett elkövetőket.

Az ügyben nyomozó ügyészség képviselője magától értetődőnek tartotta, hogy nem válaszol arra a kérdésre, pontosan hány rendőr van szolgálatban esténként Budapesten. A szóvivő nem indokolta a válasz megtagadását.

A kérdéssel megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahol némi bizonytalanságot okozott annak eldöntése, vajon nyilvános adatnak számít-e a szolgálatban lévő rendőrök létszáma, és ha nem, akkor miért nem.

300+X=?

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese - kihasználva a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján rendelkezésre álló 15 napot - levélben arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy "a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a közterületi feladatokat mindig a szükséges létszámmal látják el, mely a napi és aktuális feladatokhoz igazodva változó".

A levélből kiderül, hogy általában körülbelül 300 rendőr teljesít szolgálatot a főváros utcáin a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományából. Az írás felhívja a figyelmet, hogy ez kizárólag a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök száma, mely az ellátandó feladatok jellegétől függően növekedhet, például ha külön akciókat, ellenőrzéseket, vagy úgynevezett portyaszolgálatot rendelnek el.

Mindennek ismeretében ismételten megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy megkérdezzük, elegendő-e, ha 300 járőr vigyázza egy kétmilliós város biztonságát.

A rendvédelmi szerv kommunikációs osztályán azzal hárították el érdeklődésünket, hogy a létszámra vonatkozó kérdésben még nem ismerik az új főkapitány álláspontját, és addig nem kívánnak nyilatkozni, amíg Tóth Gábort pénteken ki nem nevezik.

Hanganyag és szöveg: Litauszky Balázs

Berlinben 16 ezer rendőr vigyáz - néha több

A 3,5 millió lakosú Berlinben naponta átlagosan 16 ezer rendőr teljesít szolgálatot. Azonban mint a rendőrség szóvivője elmondta, az esti órákra emelik a létszámot, míg délelőttönként kevesebb szolgálattevő is elegendő a biztonság fenntartására, mivel napközben általában kevesebb baleset és bűncselekmény történik, mint az esti órákban.

A berlini rendőrök munkaidejére vonatkozó immár több éve tartó kísérlet keretében a havi 40 órát a beosztás szempontjából a várható igényekhez igazítják, így különleges esetben egy-egy rendőr akár 12 órás szolgálatra is behívható, de az elöljáróknak gondoskodniuk kell legalább 12 óra pihenőről is.

Politikai események, mint a múlt heti G-8 csúcs idején gyakori az ilyen hosszú műszakok alkalmazása. A német fővárosban a rendőrök közel fele nem helyben lakik, ezért a belügyminisztérium az őrsök közelében lakásokat tart fenn azok számára, akik szolgálattételeik között nem tudnak hazautazni.

Ennek hivatali szempontból is nagy előnye van, mert rendkívüli esetekben, mint a labdarúgó-mérkőzéseket követő váratlan kilengések lecsillapítására, gyorsan lehet riadóztatni a rendőralakulatok tagjait.

Hang és szöveg: Vincze András (München)
Pozsony: elégedetlen közvélemény

A szlovák főváros lakossága nem nagyon bízik a rendőrökben, egy felmérés szerint a pozsonyiak elégedetlenek a hatóságok munkájával.

A belügyminisztérium által nemrég végzett internetes felmérésből kiderül, hogy a legtöbben a rendfenntartók arroganciájára, pökhendiségére, jogkörükkel való visszaélésükre és korrupcióra panaszkodtak.

Azt is sokan nehezményezték, hogy az utcákon, főleg a lakótelepeken kevés a rendőr, az intézkedésekre általában csak megkésve kerül sor.

A 450 ezer lakosú szlovák főváros egyik égető problémája a rendőrhiány. Papíron ugyan csaknem telített az állomány, az utcákon azonban ez nem látható.

Megakadt átszervezés

Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminisztere egy évvel ezelőtt - röviddel hivatalba lépése után - olyan átszervezést hirdetett meg, amelynek célja az volt, hogy az íróasztalok mögül az emberek közé, az utcákra küldje a rendőröket.

A nagy felhajtással megindult átszervezés azonban lassan elakadt, nem sok változás történt az elmúlt 12 hónapban. Nem hivatalos források szerint naponta 80-100 rendőrrel kevesebb teljesít szolgálatot, mint amennyi kellene.

Nem bizonyult szerencsés húzásnak, hogy a fővárosi kerületi rendőrparancsnokságokat tavaly összevonták a szomszédos járási rendőralakulatokkal, így a pozsonyi rendőrparancsnokságnak a hatáskörébe nem csupán a főváros, hanem több közeli nagy járás rendjének és biztonságának a felügyelete is tartozik.

Hang és szöveg: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×