eur:
388.88
usd:
360.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A külsős cégek szabadon fejhetik a betegeket

Többször kell megfizetni a vizitdíjat egy kezelésért, ha az ahhoz kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatot, például a röntgent egy külsős cég végzi a kórházon belül - tudta meg az InfoRádió. Jóllehet, korábban az egészségügyi tárca azt hangoztatta, hogy egy kezelésért, egy nap csak egyszer szedhető a 300 forint, a minisztérium jogi szakállamtitkára azt mondta: ez csak a háziorvosi kezelésre igaz minden esetben.

Baraczka Mariann közölte: ha például a röntgenezést egy külsős cég végzi, akkor valóban jogosan kérheti a vizitdíjat. Sőt, ha egy beteget a diagnózis felállítása érdekében egyik járóbeteg-szakellátási intézményből a másikba utalgatnak, és elküldik "620 helyre, akkor 620-szor kifizetni a vizitdíjat".

Ha viszont egy olyan szakrendelésre megy a beteg, amely ahhoz a kórházhoz tartozik, amelyben kezelik, nem kérhetnek tőle még egyszer vizitdíjat, mivel ugyanarról a szolgáltatóról van szó - tette hozzá.

Korábban az egészségügyi tárca azt hangoztatta, hogy egy kezelésért egy nap csak egyszer szedhető be a 300 forintos vizitdíj. Baraczka Mariann erre azt mondta: ez az elv a háziorvosi kezelésre igaz.

A jogi szakállamtitkár kérdésre válaszolva közölte: nem számít arra, hogy ezentúl még több kórház szervezi ki külsős cégekbe egyes egységeit.

Baraczka Mariann úgy véli: a verseny egyik eleme lehet, hogy melyik ellátónál hogyan történik a díjfizetés.

Elképzelhető olyan megoldás is, hogy ezt egységesítjük, és ha valamilyen diagnózis felállításához szükséges a vizsgálat, akkor ez egy összegben történő vizitdíj-fizetés mellett váljon lehetővé - fűzte hozzá a szakember.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×