eur:
389.25
usd:
361.95
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nonprofit kórházak a fideszes vezetésű önkormányzatoknál

Nonprofit szervezetté alakítják át kórházaikat a fideszes vezetésű önkormányzatok július 1-től, hogy kizárják a privatizáció lehetőségét - jelentette be Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke.

Elmondta azt is, hogy a non-profit szervezetté átalakított kórházakba társtulajdonosként be akarják vonni az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat is.

A XII. kerület polgármestere közölte azt is: a XII. és a II. kerület fideszes többségű önkormányzata változtatási tilalmat rendel el annak a négy állami fenntartású kórháznak az épületére, amelyeket a Kincstári Vagyoni Igazgatóság értékesíteni akar.

Ez az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a svábhegyi gyermekkórház, az Eötvös úti kórház és a Mátyás király úti kórház épületeire vonatkozik.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: nem jókedvükben nyúltak ehhez a két eszközhöz, hanem azért, mert a kormány nem volt hajlandó érdemi tárgyalásokra.

"Mi tárgyalni szeretnénk, a megoldást keressük, de azt az fajta erőszakos mentalitást, amit a kormány gyakorol, nem hagyhatjuk szó nélkül, és kénytelenek vagyunk ezeket a lépéseket megtenni, annak érdekében, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk és tárgyalóasztalhoz kényszerítsük" - fogalmazott.

Pokorni Zoltán azt is bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülésén javasolja majd Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy a kórházakat fenntartó fideszes önkormányzatokhoz hasonlóan bíróságon támadja meg az egészségügyi struktúraátalakításról szóló közigazgatási határozatot.

Arra a kérdésre, hogy aláírják-e finanszírozás szerződéseket a kórházak, a Fidesz alelnöke azt mondta: nem tudja, de ha alá is írják, bírósághoz fordulnak.

Arra a felvetésre, hogy egyes információk szerint a kórházak záradékot akarnak csatolni a szerződésekhez, Pokorni Zoltán azt mondta: az intézmények ezzel próbálnak kitérni a zsarolás elől, valamint rögzíteni akarják, hogy szerintük a kormány eljárása veszélyezteti a betegek ellátását.

Üdvözlet a tárcától

Az egészségügyi tárca üdvözli a fideszes önkormányzati képviselők döntését, hogy nonprofit szervezetté alakítják kórházaikat - közölte a minisztérium államtitkára.

"Örömmel üdvözöljük, hogy a Fideszben végre felülkerekedett a felelősségérzet és úgy tűnik, hogy belátja, hogy szükséges a struktúraátalakítás zavartalan lebonyolítása" - fogalmazott Horváth Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×