eur:
390.09
usd:
365.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szőke kislány kell, 12 éves cigányfiú nem

Súlyos ellentmondások terhelik az örökbefogadás több ponton álszent rendszerét. Molnár László, a budapesti Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója az InfoRádióban elmondta: a legtöbb szülő fehérbőrű, egyéves, szőke kislányokat keres, a 12 éves cigányfiúkért pedig senki nem jelentkezik.

Mindeközben átlagosan öt szülő verseng egyetlen gyerekért, ráadásul a jól működő élettársi viszonyok korában pusztán hagyományból még mindig kötelezően előnyt kapnak a házaspárok.

Magyarországon azok a gyermekek adhatók örökbe, akik árván maradtak, és egyetlen rokon sem vállalta a gondozásukat, valamint azok, akiknek a vér szerinti szüleitől a bíróság örökre elvette a szülői jogok gyakorlását.

A szülők a legtöbb esetben csecsemőt szeretnének. Az államnak azonban a gyermekek jogát kell képviselniük, biztosítaniuk, hogy lehetőleg mindannyian családba kerüljenek.

Mint mondta, mindig problémát jelent a cigány származású gyermekek örökbeadása. A gyerek származásáról ugyanis csak a vér szerinti szülő nyilatkozhat, ha erre hajlandó.

"Nekünk mélyen az ügyfél szemében kell nézni, és szuggerálni, hogy tegyenek fel olyan kérdést, amit mi nem tehetünk" - tette hozzá.

Előítéletes társadalom

A legtöbb ember keveset tud az örökbefogadásról, éppen ezért előítéletesen közelít ezekhez a családokhoz - mondta az örökbefogadókat és gyermekeiket segítő Ágacska Alapítvány pszichológusa.

Mészáros Krisztina nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy az örökbeadás nehézkes, a szülőknek igen nagy tortúrán kell átesniük.

Ehhez a kérdéshez ugyanis szerinte nem szabad úgy közelíteni, hogy miért ilyen bonyolult az örökbefogadás, ha gyermeket szinte bárki szülhet.

Arra ugyanis oda kell figyelni, hogy azok a gyermekek, akik szülőre várnak, egyszer már átestek egy igen nagy traumán. Egyszer már elveszítették szüleiket. Épp ezért joguk van ahhoz, hogy olyan családba kerüljenek, amelyben nem érheti őket további trauma - mondta Mészáros Krisztina.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×