eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kínos helyzetben a kormány" - hírünk a világban

Az október 23-i budapesti zavargásokkal ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került Magyarország. A nemzetközi hírtelevíziók, hírügynökségek vezető hírben számoltak be a budapesti eseményekről, és több tekintélyes külföldi napilap is címlapon hozza a történteket. A nemzetközi média kedvenc eleme az Erzsébet téren elkötött korabeli tank története.

Ötven évvel azután, hogy tankokkal szálltak szembe a tüntetők Budapesten, a magyar főváros utcáin eluralkodott a véres erőszak - írja a Times, gesztusként értékelve, hogy "dühös nacionalisták elfoglaltak egy a szovjet időkből származó tankot, és a rohamrendőrség ellen vezették".

"Az '56-os forradalom évfordulójára remélt nemzeti egységet gumilövedékek, könnygáz, vízágyúk és utcai harcok rombolták szét".

A Times írása szerint az összecsapások "mélységesen kínos" helyzetbe hozták a szocialista-liberális kormánykoalíciót, amely hónapokat töltött az érzékeny évforduló bonyolult ünnepi programsorozatának megtervezésével.

A BBC a magyar kormányfő és a legnagyobb ellenzéki párt "összecsapásáról" ír az '56-os évfordulón kitört erőszakos demonstrációk kapcsán.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elutasította, hogy lemondjon, "agresszív kisebbségnek" nevezve a tüntetőket.

Orbán Viktor, a Fidesz vezetője ugyanakkor kijelentette: az egész ország az illegitim kormány ellen fordult - írja a BBC internetes oldala.

Összecsaptak a rendőrökkel a magyar tüntetők, miközben a megosztott nemzet az '56-os forradalomra emlékezett - ezzel a címmel közöl írást a Guardian, amely az Erzsébet téren elfoglalt T-34-es tankról közöl képet.

Sólyom László köztársasági elnök nemzeti egységet sürgetett '56-tal kapcsolatban, ám szavai nem találtak meghallgattatásra, hiszen a Fidesz bojkottálta az állami ünnepségeket és saját nagygyűlést tartott, amelyen jobboldali politikusok '56-ot felidézve szólították fel Gyurcsány Ferencet a lemondásra - írja a Guardian.

A Financial Times budapesti tudósítása emlékeztet arra, hogy az '56-os forradalom évfordulója mindig feszültségekkel teli alkalom Magyarországon, és a kommunista párt jogutódjának számító szocialista párt képviselőit gyakran inzultálják a megemlékezéseken.

Az a tény, hogy az idén a szocialisták vezette kormány szervezte a nagy jelentőségű 50. évfordulót, különösen kényessé tette a helyzetet - írja a Financial Times, amely - a többi külföldi tudósításhoz hasonlóan - emlékeztet az őszödi beszéd kapcsán kirobbant szeptemberi zavargásokra is.

A Reuters írása szerint a rendőrséggel összecsapó tüntetők többsége szélsőjobboldali volt, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz 100 ezres békés demonstrációt tartott, amelyen Guyrcsány Ferenc elmondását követelték.

A tüntetők számának csökkenésével azonban estére már úgy tűnt, hogy a miniszterelnök túlélt egy újabb, hatalmát megkérdőjelező kihívást.

A New York Times az elmúlt hónap tüntetéseit felidézve azt írja: a demonstráció vezetői megpróbálták kihasználni az évfordulót arra, hogy nyomást gyakoroljanak a miniszterelnökre.

"Az összecsapások azonban kevéssé emlékeztettek az '56-os forradalomra, amelyet szovjet tankok nyomtak el" - jegyzi meg a New York Times.

A Hősök teréhez közel, pár mérföldre az összecsapásoktól, Gyurcsány Ferenc rövid időre megjelent az '56-os központi emlékmű avatásán, de el is hagyta a helyszínt több száz ember csúfolódó bekiabálásai közepette - írja a New York Times.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×