eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lamperth: örülök, hogy beszélhetek erről

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter vállalja a felelősséget az MSZP országos választmánya előtt elmondott beszédének tartalmáért. Lamperth Mónika erről az Országgyűlésben beszélt, napirend előtt.

"Örülök annak, hogy az Országgyűlésben is beszélhetek erről" - mondta a szocialista politikus.

Lampreth Mónika hangsúlyozta, a regionális területfejlesztési tanácsokban a mindenkori kormány delegáltjai meghatározó jelentőséggel bírnak.

Ez ma értelemszerűen a szocialista-liberális oldal képviseletét jelenti - jegyezte meg.

Lamperth Mónika kiemelte: a hat vidéki régióban több mint 1.130 milliárd forintot javasol felhasználni. A Napi Gazdaság becslése szerint a regionális fejlesztési tanácsok összességében 50,5 milliárd forintról döntenek.

A központi régióban, mely Budapestet és Pest megyét jelenti, csaknem 417 milliárd forint kerülhet felhasználásra - tette hozzá.

Véleménye szerint a területfejlesztésről azért is érdemes beszélni, mert az Európai Unió elfogadta a magyar konvergenciaprogramot.

Közölte, a kormány hamarosan ismét napirendre tűzi, és állást foglal az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervről. Hozzátette: az Országgyűlésben, vitanap keretében tárgyalhatnak majd a tervről.

Kósa Lajos (Fidesz) úgy vélekedett, hogy a regionális területfejlesztési tanácsokban pártkatonákká minősítik le a szociális-liberális kormány delegáltjait.

Varju László (MSZP) úgy vélekedett, a kormány meg tudja valósítani a foglalkoztatás és a növekedés programját.

Firtl Mátyás (KDNP) hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervben megfogalmazottakat a társadalmi vitán nem fogadták el az emberek, és most ezért tüntetnek az utcán.

Dávid Ibolya (MDF) úgy fogalmazott: a területfejlesztési miniszter által a választmányi ülésen megfogalmazott vélemény nem a krízis megoldása felé viszik az Országgyűlés munkáját, hanem ellenkezőleg, az "olaj a tűzre".

Kuncze Gábor (SZDSZ) közölte: "tehetünk úgy is, mintha itt most a regionalizmusról vitatkoznánk (...)". Mint mondta, emlékszik arra, hogy a polgári kormány idején Alcsútdoboz több címzett támogatást kapott, mint Budapest.

Vasárnap a közszolgálati rádió újabb vezető szocialista politikus, ezúttal Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter zárt ajtók mögött elmondott beszédéből hozott részleteket nyilvánosságra.

{{keretes_cim}}

Szűcs Erika, a választmány elnökhelyettese közölte: az MSZP Köztársaság téri székházában nem tartható fenn "a bizalmi elv alapján történő közlekedés", így várhatóan szigorítani fogják belépést a rendezvényekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×