eur:
390.17
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jogsértő adatbázist készíteni a tüntetőkről

Nyilvános politikai rendezvényen nemcsak a szónokok, hanem a résztvevők is közszereplőknek minősülnek - nyilatkozta az InfoRádióban az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila ugyanakkor hozzátette: nem jogszerű, ha a résztvevőkről bárki adatbázist készít.

Képmást nyilvános közszereplés kivételével csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha ehhez az illető hozzájárul. Egy politikai rendezvényen való részvétel azonban nyilvános közszereplésnek minősül - mondta Péterfalvi Attila. A bírói gyakorlat szerint ráadásul ebben az esetben nem csak a szónok, hanem minden résztvevő nyilvános közszereplő.

A média tehát mind a szónokot, mind a résztvevőket bemutathatja tudósításában. Jogellenes adatkezelés akkor merül fel, ha valaki nem saját használatára készít adatbázist, vagy ha megnevezi, hogy a rendezvényen ki vett részt, vagy melyik politikai szervezet tagja. Ilyenek már csak az érintettek hozzájárulásával készíthetők.

Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint a demokráciában a politikai szónokok megzavarása alkotmányos eszköz. Magyar György kijelentette: jogsértő lehet, ha valakinek az adatait úgy használják fel, hogy ehhez nem járult hozzá.

Az MSZP alelnöke kedden azt mondta, hogy több településen is fideszes aktivisták zavarták meg a miniszterelnök kampányrendezvényeit. Juhász Ferenc a sajtótájékoztatóján olyan fotókat mutatott be, amelyek szerinte bizonyítják: több településen ugyanazok az emberek jelentek meg, és fütyülték ki Gyurcsány Ferencet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×