eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hankiss: "késő kádári ködösítés"

A Népszabadság azt írja, hogy csaknem megfelezték a Balaton-parti utak forgalmát az M7-es új szakaszai. Az M6-os júniusi megnyitása óta pedig Érd és Dunaújváros között is harmadával kevesebben autóznak a régi 6-os úton. A sztrádák és a főutak együttes forgalma viszont mindkét irányban nagyobb a korábbinál.

A lap szerint a katasztrófavédelem ügyeletesének nincs mentsége arra, hogy csak órákkal a vihar kitörése után később olvasta el a meteorológiai szolgálat legmagasabb, piros fokozatú riasztását. Azt azonban ma már nem lehet megmondani, mi történt volna, ha időben megnézik az üzenetet. Egy illetékes szerint a meteorológia általános előrejelzése alapján valószínűleg egyik beosztott sem kezdeményezett volna rendkívüli intézkedéseket felettesének. Ugyanis gyakran előfordul, hogy a meteorológia más tartalmú jelzéseket küld ki partnereinek, mint ami honlapján áll.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-án történtek kivizsgálására - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A vizsgálóbizottság célja a kormányzati felelősség vizsgálata, és nem a politikai felelős megnevezése. Hankis Elemér szociológus a közszolgálati televízióban azt mondta: Franciaországban hasonló esetben lemondott volna a miniszter, függetlenül attól, tudott volna tenni valamit a tragédia megakadályozásáért. Hozzátette: késő kádári, posztkádári ködösítést lát.

A lap beszámol arról is, hogyma kerül az Országos Érdekegyeztető Tanács elé a konvergenciaprogram. Mivel a dokumentumot szeptember 1-jéig kell benyújtani Brüsszelben, a szociális partnerek nem számítanak érdemi egyeztetésre.

A Napi Gazdaságban olvasható, hogy az ország első szalmatüzelésű bioerőműve épülhet Szerencsen, ha a környezetvédelmi vizsgálatok után jóváhagyják a projektet. Az 50 megawatt teljesítményű erőmű beruházása 30 milliárd forint, amelynek túlnyomó hányadát uniós forrásból finanszíroznák.

A Világgazdaság számol be arról, hogy nem csökken itthon a szakmunkáshiány, 4.000 üres álláshelyet jeleztek a vállalkozások a második negyedévben a gépészet szakmacsoporton belül, ahová többek között a gépgyártás, a szerelés, a finommechanika, a hegesztés és a felületkezelés is tartozik. Ugyanebben az időszakban az építőiparhoz kapcsolódó posztok közül közel 3.000 volt üres.

Mindezen túlmenően a közlekedés, a mezőgazdaság és a könnyűipar az, ahol a legnagyobb munkaerőhiánnyal küzd az ország - derült ki a Nemzeti Szakképzési Intézet adatbázisából, amelyet a megyei és a fővárosi munkaügyi központokhoz bejelentett üres álláshelyek alapján hozott létre. Fedor Mihály, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakképzési osztályvezetője elmondta: a negyedéves összesítő kimutatást folyamatosan közzéteszik, így tájékoztatva a szakképző intézményeket és a tanulókat a munkaerő-piaci kínálathoz igazodó szakképesítésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×