eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nehezebb bejutni a felsőoktatásba, mint tavaly

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján szerda este óta olvashatók a felsőoktatási felvételi ponthatárok, melyekből kiderül, hogy tavalyhoz képest a legtöbb helyen emelkedtek a felvételi ponthatárok. Több szakra is csak az elméletileg megszerezhető maximális pontszámmal lehetett bekerülni.

Az interneten a felvi.hu címen megtalálható honlap látogatói intézményenként tanulmányozhatják az egyes szakokra vonatkozó ponthatárokat.

A felsőoktatásba jelentkezők - regisztráció után - személyre szabott felületen is megnézhetik a jelentkezési helyeikre vonatkozó ponthatárt, összpontszámukat, illetve a felvételi döntést.

Emelkedtek a ponthatárok

Tavalyhoz képest a legtöbb helyen emelkedtek a felvételi ponthatárok: a fővárosban például csak elvétve lehet olyan szakot találni, amelyre államilag finanszírozott nappali képzésben 120 pont alatt lehetett bejutni.

A vidéki intézmények ponthatárai általában alacsonyabbak, a különbség egyetemeknél akár tízig pont is lehet. Az államilag finanszírozott és a költségtérítéses szakok között 20-40, a nappali, illetve az esti és levelező szakok között 10 pontos a különbség.

A 144 pontos szlavisztika-szerb szak

Idén az úgynevezett "slágerszakok" közül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakára 143 ponttal lehet bekerülni, és még ennél is több, 144 pontot kellett elérnie annak, aki az ELTE kommunikáció és médiatudomány vagy szlavisztika-szerb szakára jelentkezett.

Legalább 139 pont elérésére volt szükség a Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan és társadalomtudományok képzésében való részvételhez.

A Budapesti Műszaki Egyetem alkalmazott közgazdaságtan képzésén 138, míg az építész szakon 129 a ponthatár.

A Semmelweis Egyetem orvos szakán 138, a fogorvosképzésben pedig 135 pont az elérendő cél.

SMS-ben is értesítenek

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ a felsőoktatási ponthatárok megállapítása után közel 290 ezer sms-t küld, hogy értesítse azt a több mint százezer jelentkezőt, aki a felvételi kérelmén megadta mobilszámát.

Mindenki több üzenetet is kap, de hogy mennyit, az attól függ, hány intézményt adott meg a jelentkezési lapján, és hogy a rangsorban hányadikként megjelölt helyre jutott be.

Az elsőként küldött üzenet természetesen arról szól, hogy a jelentkezőt melyik intézménybe és szakra vették fel, illetve - legrosszabb esetben - arról, hogy nem vették fel sehová.

Az ő számukra a hivatalos pótfelvételi lehetőségek listája július 27-én olvasható, ugyancsak a felvi.hu honlapon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×