eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kevesebb pénz, hosszú kórházi sorok

Az új finanszírozási kormányrendelet miatt júliustól jóval hosszabb ideig kell várakozniuk a betegeknek egy-egy vizsgálatra vagy egy előre egyeztetett műtétre a kórházakban - mondta a Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban.

A kormányrendelet szerint az egészségügyi intézményeknek csak a tavalyi teljesítményük 95 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító. Ha ennél több beteget fogad a kórház, akkor a vizsgálatok árát az intézménynek kell állnia.

Ennek drámai hatása van a kórházi ellátórendszerre, hiszen elvonják a száz százalék feletti teljesítményért járó összegeket, amit a kórházak beterveztek a bevételeik közé - jelentette ki a Kórházszövetség elnöke.

Golub Iván arra is felhívta a figyelmet, hogy az 5 százalékos csökkentés egy nagyobb intézményben 200-300 millió nagyságrendű megvonást jelent.

Emiatt a kórházak a területi ellátási kötelezettség miatt hozzájuk tartozó betegeken túl hozzájuk forduló, a szabad intézményválasztás jogával élő betegeket nem fogadják majd - tette hozzá a szakember.

Hosszú sorok mindenfelé?

Golub Iván szerint ennek következtében várólista alakul ki a programozható műtétek esetében, különösen azoknál, ahol eddig is volt várakozás, ilyenek például a szemlencse-, és a protézisműtétek.

Ha azonban beigazolódik a Kórházszövetség elnökének jóslata, akkor a CT- és MR-vizsgálatok előtt, de még a sokkal egyszerűbb orvos-beteg találkozásoknál is várólista alakul majd ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×