Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesebb pénz, hosszú kórházi sorok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új finanszírozási kormányrendelet miatt júliustól jóval hosszabb ideig kell várakozniuk a betegeknek egy-egy vizsgálatra vagy egy előre egyeztetett műtétre a kórházakban - mondta a Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban.

A kormányrendelet szerint az egészségügyi intézményeknek csak a tavalyi teljesítményük 95 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító. Ha ennél több beteget fogad a kórház, akkor a vizsgálatok árát az intézménynek kell állnia.

Ennek drámai hatása van a kórházi ellátórendszerre, hiszen elvonják a száz százalék feletti teljesítményért járó összegeket, amit a kórházak beterveztek a bevételeik közé - jelentette ki a Kórházszövetség elnöke.

Golub Iván arra is felhívta a figyelmet, hogy az 5 százalékos csökkentés egy nagyobb intézményben 200-300 millió nagyságrendű megvonást jelent.

Emiatt a kórházak a területi ellátási kötelezettség miatt hozzájuk tartozó betegeken túl hozzájuk forduló, a szabad intézményválasztás jogával élő betegeket nem fogadják majd - tette hozzá a szakember.

Hosszú sorok mindenfelé?

Golub Iván szerint ennek következtében várólista alakul ki a programozható műtétek esetében, különösen azoknál, ahol eddig is volt várakozás, ilyenek például a szemlencse-, és a protézisműtétek.

Ha azonban beigazolódik a Kórházszövetség elnökének jóslata, akkor a CT- és MR-vizsgálatok előtt, de még a sokkal egyszerűbb orvos-beteg találkozásoknál is várólista alakul majd ki.