eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Képviselői dilemma: csökkentsék-e saját jövedelmüket

Kevesebb országgyűlési bizottság és bizottsági hely, valamint alacsonyabb juttatás a testületi munkáért - a tervek szerint így nézne ki az új ciklusban a parlament. Persze ezek még csak javaslatok, amelyekről az újonnan megalakuló Országgyűlés dönt majd.

Hat olyan bizottság van, amelyet kötelezően létre kell hoznia a parlamentnek, ilyen a többi között az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság.

A többi állandó testület az új kormányzati szerkezetnek megfelelően alakul majd meg. Így a tárcák számának csökkenésével országgyűlési bizottságból is kevesebb lesz - mondta az InfoRádiónak Szili Katalin.

A házelnök szerint az elmúlt ciklus 25 állandó bizottsága helyett így most maximum 18 testület lesz, 15-re azonban mindenképpen szükség van.

Csökkentik a bizottsági képviselői helyeket is: míg a 386 képviselő eddig 490 bizottsági helyen osztozhatott, addig a javaslatok szerint az elkövetkező négy évben ez a szám 350-re csökken.

A bizottsági munkáért járó külön juttatások csökkentésére már korábban is voltak javaslatok. Ez most ismét a parlament asztalára kerül.

Ezek persze egyelőre csak javaslatok, amelyeket a parlamenti frakcióknak még meg kell ismerniük, és utána nekik kell konszenzust kialakítaniuk az ügyben - jegyezte meg Szili Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×