Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Képviselői dilemma: csökkentsék-e saját jövedelmüket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebb országgyűlési bizottság és bizottsági hely, valamint alacsonyabb juttatás a testületi munkáért - a tervek szerint így nézne ki az új ciklusban a parlament. Persze ezek még csak javaslatok, amelyekről az újonnan megalakuló Országgyűlés dönt majd.

Hat olyan bizottság van, amelyet kötelezően létre kell hoznia a parlamentnek, ilyen a többi között az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság.

A többi állandó testület az új kormányzati szerkezetnek megfelelően alakul majd meg. Így a tárcák számának csökkenésével országgyűlési bizottságból is kevesebb lesz - mondta az InfoRádiónak Szili Katalin.

A házelnök szerint az elmúlt ciklus 25 állandó bizottsága helyett így most maximum 18 testület lesz, 15-re azonban mindenképpen szükség van.

Csökkentik a bizottsági képviselői helyeket is: míg a 386 képviselő eddig 490 bizottsági helyen osztozhatott, addig a javaslatok szerint az elkövetkező négy évben ez a szám 350-re csökken.

A bizottsági munkáért járó külön juttatások csökkentésére már korábban is voltak javaslatok. Ez most ismét a parlament asztalára kerül.

Ezek persze egyelőre csak javaslatok, amelyeket a parlamenti frakcióknak még meg kell ismerniük, és utána nekik kell konszenzust kialakítaniuk az ügyben - jegyezte meg Szili Katalin.