eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány: a kormány lendületből folytatná

Egyre többen támogatják a szocialisták által kínált jövőképet, amelynek megvalósítása az MSZP győzelme esetén a kormányalakítás után azonnal elkezdődhet - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Gyurcsány Ferenc az InfoRádiónak a kampány végén adott exkluzív interjújában megerősítette: az új kormányban az MSZP kívánja irányítani az oktatási tárcát.

Az MSZP kampányáról

Az MSZP kampányáról a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta: mindent elmondtak, amit fontosnak tartottak, és ennek hatására sokan látják a két nagy párt által kínált jövőképek különbözőségét.

Az elmúlt félév mérései azt mutatják, hogy egyre többen értik, és egyre többen támogatják azt az alternatívát, amit a szocialisták kínálnak Magyarországnak - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A választási programról

Az MSZP programjának lényegéről a kormányfőjelölt kijelentette: a Fidesz járulékcsökkentési terveivel szemben ők a beruházást és a fejlesztést állítják középpontba.

Ennek három nagy iránya van: egy modern ipar megteremtése; új szolgáltatási világ és idegenforgalom létrehozása; valamint a közlekedés fejlesztése és a szakképzés átalakítása - részletezte Gyurcsány Ferenc.

A fejlesztések forrását a miniszterelnök szerint az évi 700-900 milliárd forint értékű európai uniós források biztosítják.

Most az a kihívás, hogy ehhez tegyük hozzá az átlagosan húsz százalék nemzeti forrást, valamint, hogy ezt a pénzt nem elkölteni, hanem befektetni kell, és a befektetésre jelenleg egyedül a Magyar Szocialista Pártnak van programja - hangsúlyozta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenfeleik is érzékelik, hogy mekkora előnyt jelentene, ha az MSZP most lendületből folytathatná a kormányzást, ezért találnak ki olyan vádakat ellenük, amelyek nem állják meg a helyüket.

Az MSZP fejlesztési elképzelései

Az MSZP kormányfőjelöltje a következőkben vázolta a fő fejlesztési irányokat, amennyiben folytathatják a kormányzást:

-Gyógyszeripar: a magyar gyógyszeripar jelenleg az első háromban van Európában, amely mögött jelentős élettani és biotechnológiai kutatások állnak.

-Autóipar, elektrotechnika: ma Európában minden tizedik autó Magyarországon készült motorral fut.

-Magyarország a bioenergia-termelés egyik élenjáró országa lehet, ami egyben a magyar mezőgazdaság megújításának és a vidék iparosításának egyik kulcsa.

-Magyarország lehet a térség egyik idegenforgalmi nagyhatalma a termálvízre épülő gyógyturizmus, a konferenciaturizmus és a falusi turizmus révén.

-Logisztikai központok létesítése elsősorban Záhonyban, Baján, Budapesten, előnyt kovácsolva az ország földrajzi elhelyezkedéséből. Pénzügyi szolgáltató központok országba csábítása.

Az első intézkedések

Az esetleges új Gyurcsány-kormány első lépéseiről az MSZP kormányfőjelöltje azt mondta: meg kell tervezni egy karcsúbb központi igazgatást, a kormányfő szerint 12 minisztériumra, átalakított minisztériumi struktúrára és háttérintézményekre, valamint húsz százalékkal kevesebb állami felső vezetőre van szükség.

A kormányalakítás másnapján a kormány elé terjesztem az ehhez szükséges törvényeket - jelentette ki a miniszterelnök.

A szocialisták kormányfőjelöltje a sürgős lépések közé sorolta az egészségügy átalakítását, egy igazságos és méltányos rendszer kialakítását.

Át kell alakítani a közigazgatási rendszert is, anélkül, hogy bántanánk az önkormányzatiságot; például a falvak a józan belátás alapján működtethetnek együtt egyes intézményeket - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Koalíciós együttműködés

Egy esetleges koalíciós együttműködésről a miniszterelnök azt mondta: csak akkor vállalja el újra a kormányfői tisztséget, ha a koalíciós frakciók és pártok vezetői aláírják a legfontosabb törvénytervezeteket; ezután folytatná az intenzív törvényalkotást.

Az oktatási tárca vezetésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kijelentette: az ország jelentős része és a pedagógusok is azt igénylik, hogy a szocialistákhoz közelebb álló program és személyiség irányítsa ezt a területet.

Az államháztartás helyzetéről

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint egyelőre semmit sem kell tenni az államháztartással, mert a legutóbbi adatok alapján a folyamatok a költségvetési törvénynek megfelelően alakulnak.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: hamisak azok a vádak, hogy a választások miatt hozzák nyilvánosságra csak április 10-én a költségvetés első negyedéves számait, mivel ezt már az év elején is így tervezték, amikor még nem voltak ismertek a választások időpontjai.

A forint körüli bizonytalanságokról a kormányfő úgy vélekedett: a nemzeti valuta ott van, ahol a fundamentumok alapján lennie kell.

"Ugyanakkor értem a piacok szavát, a választások után pedig elindítjuk a változtatások hosszú sorozatát, amely meggyőzi a piaci szereplőket arról, hogy a kormány elvégezi a szükséges feladatokat" - tette hozzá az InfoRádiónak a kampány utolsó napján adott exkluzív interjújában Gyurcsány Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×