eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány: Ön hazardírozik! - Orbán: Hol a pénz?

Egészségügy, munkahelyteremtés, oktatás - három téma a nyolcból, amiről Gyurcsány Ferenc szocialista és Orbán Viktor fideszes miniszterelnök-jelölt szerda este vitázott. A kormányfő többször hangsúlyozta, nem ígérni, nem beszélni, hanem cselekedni kell. A Fidesz elnöke azt kérte a nézőktől, döntsenek önállóan a szavazáson, tegyék fel önmaguknak a kérdést, hogy jobban élnek-e, mint négy éve?

Bevezetők: köszönet a gátakon dolgozóknak

A vitát kezdő Gyurcsány Ferenc, majd Orbán Viktor is először az árvízvédelemben részt vállalóknak mondott köszönetet.

"Köszönet a győzőknek, akik győzik a munkát a gátakon" - mondta a kormányfő.

Sikeres Magyarországot szeretnénk építeni, hiszek abban, hogy csinálható egy jobb ország, teremthető egy igazságosabb ország, amelyben a politikai riválisok becsülik és tisztelik egymást - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Orbán Viktor azt mondta: a rendszerváltoztatás célja a szabadság megteremtése volt.

Ez a lehetőség áll előttünk - közölte. A fideszes politikus arra kérte a szavazókat, hogy ne elsősorban a kampányok alapján, hanem saját, személyes tapasztalataik alapján szavazzanak vasárnap.

Orbán: nem hagyjuk elsorvadni a falvakat

A falvakban a legnagyobb veszély a politika és a belvíz - mondta a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt Torgyán Józsefnek, egy "budapesti ügyvédnek adta" a mezőgazdaságot.

Úgy tűnik, most is erre készül, amikor a Magoszra bízná a mezőgazdaságot - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta: a gazdákat cserbenhagyta a kormány.

A kabinet dolga az, hogy piacot szerezzen a magyar termékeknek, ebben sikertelen volt Magyarország. Meg kell védeni a piacokat - jelentette ki.

A Fidesz elnöke azt mondta: meg kell tartani a magyar termőföldet, mert enélkül földönfutókká válunk.

Emlékeztetett arra, hogy a posták, iskolák, óvodák bezárása miatt a vidékiek úgy érzik "elsorvadnak a falvak".

A Fidesz nem engedné, hogy ez folytatódjon, újra megnyitná a postákat, óvodákat - mondta Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: Orbán Viktor zárta be az Oroszország felé vezető kaput, így vesztett Magyarország piacokat. Hozzátette: a Fidesz kormányzása alatt sok iskolát zártak be.

Gyurcsány: mi betartottuk, amit ígértünk!

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy az államadósság és a költségvetési hiány aggasztó mértéket öltött ebben a kormányzati ciklusban.

Emiatt adó- és illetékemelések következnek be. A Fidesz úgy gondolja: ilyen adósságba taszítani Magyarországot felelőtlenség - mondta.

Kormányváltás után fel kell tenni a kérdést, hogy hova tűnt a pénz? - kérdezte Orbán Viktor.

Utalt arra is, hogy a Pénzügyminisztérium nem tette közzé az első negyedéves adatokat.
Ez tarthatatlan, a magyar embereknek joguk van ismerni ezeket az adatokat - mondta.

A megoldás nem a megszorítás. Kevesebb adóra, politikusra, nagyobb gazdasági növekedésre van szükség, amely munkát ad az embereknek - közölte a Fidesz elnöke.

Gyurcsány Ferenc arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 1998-ban 7 százalékos gazdasági növekedést ígért, 2002-re viszont csak 3 százalék lett.

Az MSZP olyan országot szeretne, amelyben nem beszélnek az adócsökkentésről, hanem meg is teszik. Míg a Fidesz csak ígérte, addig az MSZP végre is hajtotta - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Fidesz által számon kért pénzt a kormány autópályákra, nyugdíjakra költötte. "Mi betartottuk, amit ígértünk" - mondta a szocialista politikus.

A mostani kormány egyharmadával költ kevesebbet a bürokráciára, mint a Fidesz-kormány - tette hozzá.

Ki mondta, hogy "panelproli?"

Az MSZP a Fidesszel szemben nem akart mindenkin egyformán segíteni, annak nem akart többet adni, akinek nincs szüksége a segítségre - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz családtámogatási politikáját adókedvezményekre építette, amelyet csak kevesen tudtak igénybe venni. Az MSZP azt mondta: minden gyermek egyenlő, ezért a családi pótlékra építi politikáját - közölte.

A kormányfő kijelentette: harmincmillió forintos lakáshitelhez kamattámogatást adni "ingatlanbefektetési támogatás". A kormányzati ciklus alatt 50 ezer panellakást újítottak fel - mondta. Hozzátette: ezt folytatni kívánják.

Orbán Viktor a népesség csökkenésének veszélyéről beszélt. Azt mondta: támogatni kell azokat a fiatalokat, akik lakáshoz akarnak jutni.

A Fidesz visszaállítja az adókedvezményt, családi gépkocsi-programot indít, csökkenti az autópálya-matricák díját - jelentette ki a fideszes politikus.

Orbán: az egészségügy nem üzlet

Az előző négy évben a gyógyszerek ára jelentősen növekedett - mondta Orbán Viktor. A kórházak eladósodtak. Erre azonban nem az a megoldás, hogy eladjuk azokat - jelentette ki.

"Az egészség nem üzlet" - közölte a Fidesz elnöke. Kijelentette: a Fidesz megfékezi a gyógyszerárakat, bizonyos rétegeknek ingyenessé teszi az orvosságokat, nem lesz fizetős gyógyszerfelírás és vizsgálat.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem igaz, hogy fizetőssé kívánják tenni a gyógyszerfelírást és bizonyos vizsgálatokat.

Azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként privatizálni akarta a kórházakat, és Mikola István egészségügyi miniszterként ezt meg is próbálta egy intézménnyel.

Arra kérte a Fidesz elnökét, hogy a kampányt, amely szerint a szocialisták privatizálnák a kórházakat, fejezze be a nagyobbik ellenzéki párt.

Gyurcsány: nem kell körmös

Mindenki azt szeretné, hogy a gyereke sikeres legyen - mondta a miniszterelnök. Közölte: arra kell buzdítani a gyerekeket, hogy legyenek kreatívak, tegyenek fel kérdéseket, ne "körmössel" büntessék őket.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a falvaknak szükségük van az iskolákra. Hozzátette: ebben a kérdésben a koalíciós partnerrel is vitája van. "Egyre inkább úgy látom, hogy szocialista oktatási miniszterre van szükség" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy évben falusi iskolákat zártak be. "Körmös nem kell!" - jelentette ki, majd Magyar Bálint oktatási miniszter tevékenységét - utalva az érettségire - ámokfutásnak nevezte. A Fidesz elnöke szerint a jövő kulcsa a tanulás, mert annak segítségével lehet munkához jutni.

Az elmúlt négy évben a magyar oktatási rendszer kaotikussá vált. Vissza kellene térni a magyar oktatásügy régi hagyományaihoz, ahhoz, hogy haladó és nyitott legyen. Vissza kell szerezni a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t - jelentette ki Orbán Viktor.

Azt mondta: javítani kell a szakképzés színvonalán, a Fidesz készen áll erre, együttműködve a gazdasági élet szereplőivel.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet: Orbán Viktor mindenre pénzt ígér, de azt nem mondja, mi adná ennek forrását.

Orbán: nem válhatunk Európa balekjaivá

Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar gazdaság előtt óriási lehetőség előtt áll a Balti-tenger és az Adriai-tenger közötti régió fejlődése miatt.

A Fidesz újraindítaná a Széchenyi-tervet, amelynek révén mindenki munkához jutna, aki dolgozni szeretne - tette hozzá. A politikus közölte: ehhez csökkenteni kell a társadalombiztosítási járulékokat.

"Nem szabad Európa balekjaivá válnunk", amit lehet azt, magyar kézben kell tartani - mondta Orbán Viktor, aki szerint ehhez új közbeszerzési törvényt kell alkotni.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz nem fogalmazott meg konkrét gazdasági programot.

A járulékcsökkentés nem teremt új állásokat, mert ettől nem lesz szükség több fodrászra, pincérre - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-kormány idején csökkentették a társadalombiztosítási járulékokat, de a tb-nél bejelentettek száma nem nőtt, hanem csökkent. A szocialista politikus szerint a beruházás és a fejlesztés teremt csak új munkahelyeket, nem a járulékcsökkentés.

Elnök úr, ön hazardírozik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány: a Fidesz-kormány alatt csökkent a foglalkoztatottak száma

Gyurcsány Ferenc azt mondta: 40 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma 1998 és 2002 között.

Ahhoz, hogy valahol munkahely legyen, utakat, vasutakat kell építeni. Jó szakképzés is kell, erről a kormány már megállapodást kötött az iparkamarával - közölte.

Azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban növekedett az alkalmazottak száma.

A foglalkoztatottak számának növekedéséről szól a hivatalos propaganda. Ezek azok, akik a vizsgált időszakban legalább egy órát dolgoztak - válaszolt Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke kijelentette: a jólét és a munka Magyarországon elvált egymástól.

Amikor Magyarországon polgári kormány van, akkor többen dolgoznak, amikor szocialista kormány van, akkor csökken a számuk. A Fidesz a teljes foglalkoztatottságot tűzi ki célul - mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány hibája miatt körbetartozások alakultak ki, ezért több mint 10 ezer kis- és közepes vállalkozás ment tönkre.

Orbán: Budapest-fejlesztési minisztériumot!

Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz szükségesnek látja a Budapest-fejlesztési minisztérium felállítását.

Történtek béremelések Magyarországon, de amit az egyik kézzel betett a kormány az emberek zsebébe, a másikkal elvette. Nőttek a gyógyszerárak, az energia ára.

"Radikális minimálbéremelésre készülünk" - mondta Orbán Viktor.
Hangsúlyozta: négy év alatt 100 ezer forintra kell emelni a minimálbért, ugyanis ekkora összeg kell ahhoz, hogy valaki munkából meg tudjon élni.

Az áram árát 10 százalékkal csökkenti majd a kormány. Olyan államot akarunk, amelyik szolidáris saját polgáraival, a nyugdíjasok számíthatnak a 14. havi nyugdíjra.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: sem Orbán Viktor, sem a Fidesz nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj bevezetését.

A 14. havi nyugdíj problémája az, hogy nem kezeli az igazságosságot. A nyugdíjak közötti különbséget elsősorban az okozza, hogy mikor mentek az érintettek nyugdíjba, nem az, mennyit dolgoztak - közölte a szocialista politikus.

Elsősorban azoknak kell emelni a nyugdíját, akik lemaradtak. Erről az Országgyűlés törvényt hozott - tette hozzá.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: megszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését.

Zárszó

Gyurcsány Ferenc azt mondta: valódi programot kell adni, nem "fátyolos hangon" beszélni a nyugdíjasokról.

Tettre, cselekvésre van szükség egy jobb világért! - jelentette ki zárszavában a kormányfő.

Orbán Viktor jókedvű, emberséges, tetterős kormányt ígért. Hozzátette: ne felejtsék el, először mindenki magyar, csak utána pártszimpatizáns.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×