eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Szigorú büntetések jövőre

Január elsejétől jelentősen változnak a foglalkoztatási szabályok. A törvényeket megszegők a korábbiaknál magasabb bírságokra számíthatnak, ezek összege elérheti a 20 millió forintot is.

Szigorodnak jövőre a munkaügyi ellenőrzések, a fekete foglalkoztatásért akár börtönbüntetést is kiszabható lesz és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a bírságok jelentős emelkedését ígéri. Az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, a törvény tételesen rögzíti, hogy milyen szabálysértésért milyen büntetés jár. A kiszabható bírság nagysága 30 ezer és 20 millió forint között lesz.

Több intézkedés a Munkatörvénykönyve jövő évi módosításával együtt lép hatályba. A kormány tervei alapján ezentúl nem lehet a munkaerő-kölcsönzéssel kijátszani az adó és járulékfizetési kötelezettségeket. A munkáltatóknak nem lesz lehetőségük arra sem, hogy teljesíthetetlen követelményekkel a minimálbérnél kevesebbet fizessenek dolgozóiknak. Az állami támogatások, megrendelések feltételéül szabott rendezett munkaügyi kapcsolatokat is megkövetelik a jogszabályok.

Január elsejétől adózási szempontból rendezheti a kényszervállalkozások helyzetét az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény hatálybalépése. A családtámogatási törvény módosítása pedig lehetővé teszi, hogy a gyesben részesülők ne csak négy, hanem nyolc órában dolgozhassanak.

A munkanélküliséget azzal csökkentené a kormány, hogy támogatja a legalább három hónapja regisztrált állástalanok foglalkoztatását. Ha egy kis- és középvállalkozás januártól munkanélküliket alkalmaz, egy éven át teljes járulékkedevzményt vehet igénybe. A foglalkoztatottak számának növelését kívánja elősegíteni az új szakképzési program is, a magyar felnőtt népesség negyven százaléka ugyanis nem rendelkezik semmilyen képesítéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×