Nyitókép: Pixabay.com

Nagy-Britannia felkészült a "kilövésre" pénzügyi értelemben is

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. október 1. 12:11
Nagy-Britannia anyagilag készen áll majd az október végi kilépésre az Európai Unióból – még akkor is, ha szabályozatlan lesz a brexit. Erről beszélt a brit pénzügyminiszter, aki közölte: egy sor költségvetési lépéssel próbálják elkerülni a gazdasági sokkot.

Sajid Javid brit pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a kabinet „a gazdaságpolitika teljes arzenálját beveti a szabályozatlan brexit esetében”. Javid erről a kormányzó brit konzervatívok éves konferenciáján beszélt, elmondva: a kormány az Angol Központi Bankkal együttműködve dolgozza ki a tervet.

A megjegyzés azokat a vélekedéseket erősíti, amelyek szerint Boris Johnson miniszterelnök a szabályozatlan brexitet tiltó törvény ellenére, bármilyen módon meg akarja valósítani, hogy a szigetország a hónap végén távozzon az EU-ból. Johnson törekvése megosztotta a parlamentet, a kormánypártot és a lakosságot is. Sok vállalkozás és polgár attól tart, hogy a no-deal (megállapodás nélküli) brexit okozta nehézségek miatt akadozni fog az élelmiszer-, gyógyszer és üzemanyag-ellátás.

„Felkértem a Pénzügyminisztériumot, hogy átfogó gazdasági válasszal készüljön a gazdaság megtámogatására, együttműködésben a Központi Bankkal...

Lesz, alku vagy sem, készen leszünk”

– mondta Javid.

Minisztériumi illetékesek szerint a pénzügyi tervnek meg kell jelenni a költségvetésben, de azt nem mondták el, hogy ez mikor történik meg és mit foglal majd magában.

Mindezt méltatlankodva fogadta a fő brit munkaadói szervezet, a CBI üzleti csoport.

„Olyan, mintha hiányozna egy oldal a beszédből. Nem tértek ki arra, hogyan válaszolnak a súlyos megrázkódtatásra, amely annak nyomán következhet be, hogy nem állapodtak meg az EU-val” - mondta Carolyn Fairbairn, a szervezet vezérigazgatója.

Mindeközben

a brit politikai elit parlamenti választásokra is készül, annak ellenére, hogy a menetrend szerint 2022-ben kéne tartani a következőt.

Boris Johnson Konzervatív Pártja azonban elveszítette korábbi egy fős többségét a parlamentben és a brexit miatti bénultság akadályozza a politikát – jegyzi meg tudósításában a Reuters hírügynökség.

Furcsamód azonban az ellenzéki pártok – egyelőre – nem akarnak választásokat, bár amúgy szívesen látnák a konzervatívok bukását. Így a parlamentben elutasították a miniszterelnök javaslatát a választásokról, és nem hajlandók bizalmatlansági indítványt sem benyújtani – ami szintén elvezetne a választások kiírásához –, mert

ki akarják záratni a miniszterlenökkel az alku nélküli brexit lehetőségét.

A Konzervatív Párt konferenciáján a pénzügyminiszter ezért úgy próbálta beállítani a helyzetet, hogy a kormány a brexit körüli parttalan viták helyett az egyszerű emberek mindennapi gondjaira akar válaszokat adni. Javid pénzügyminiszter közölte, hogy

megemelik a minimálbért és az úgynevezett Nemzeti Megélhetési Bért – ami az átlagfizetés kétharmadának megfelelő összeg.

A brit munkaadók erre azt mondták: mindezt gazdasági alapon kell végrehajtani és lehetőséget adni a vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodjanak az intézkedéshez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy-Britannia anyagilag készen áll a Brexitre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást