Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ez lehet a fideszes képviselőkkel az EP-választás után

Infostart
2019. március 21. 06:05
Fontos kérdést kapott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján, amit pártja és az Európa Néppárt viszonyának rendezéséről folytatott politikai vitára reagálva tartott.

Beülnek-e a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott magyar európai parlamenti képviselők az Európai Néppárt parlamenti frakciójába a május 26-ai választások után alakuló új patkóba? Ez a kérdés is megmozgatta Orbán Viktor szerdai brüsszeli sajtótájékoztatójának résztvevőit, amire azután került sor, hogy a Fidesz lemondott jogainak gyakorlásáról az Európai Néppártban addig, amíg a magyar kormánypárt tevékenységét a néppárti háromfős "bölcsek tanácsa" kivizsgálja és jelentését megteszi - az egyezséget a néppárti vezetők 190:3 arányban fogadták el.

Mivel - mint erre Orbán Viktor is rámutatott - a május végi EP-választásokig nem várható a jelentés megszületése, adta magát a kérdés, hová ülnek majd az új, fideszes EP-képviselők.

"Tekintettel arra, hogy úgy döntöttünk, hogy egyelőre semmilyen jogunkat nem gyakoroljuk a Néppárt testületeiben, ez egy nyitott kérdés"

- fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a Fidesznek a helyét az Európai térképen nem a Fidesz vezérkara fogja kijelölni, hanem az emberek.

Emlékeztetett, "azért van az Európai Uniónak Magyarországon nagy támogatottsága - ezt tán itt Brüsszelben kevésbé értik -, mert mi egy olyan Európai Unió-párti szervezet vagyunk, amely a legfontosabb európai kérdésekben folyamatosan kikéri az emberek véleményét".

Orbán Viktor úgy látja: Magyarországon az emberek úgy gondolják, hogy a legfontosabb uniós kérdések eldöntéséből ők nincsenek kihagyva, hol népszavazás, hol nemzeti konzultáció van; folyamatosan a bevonás politikáját alkalmazzák.

"A migráció kérdésében például a kormány pozícióját alapvetően az emberek jelölték ki" - mondta Orbán Viktor Brüsszelben, és szerinte ezt a fajta bevonást Magyarország mellett Lengyelországban is mindinkább alkalmazzák.

"Mi csak olyan frakcióba tudunk beülni, ami egyértelműen bevándorlásellenes, a keresztény kultúra védelme mellett egyértelműen elkötelezett, és semmifajta, ajtók mögötti titkos paktumokat nem kötöget az ellenfeleinkkel. Ez biztos"

- tette hozzá.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, a néppárti családon belül hosszú ideje a Fidesz nyeri a legnagyobb arányban a nemzeti európai parlamenti választást.

Ami pedig a várható mandátumokat illeti: eddig két hivatalos mandátumbecslés jelent meg - egy februárban, egy pedig márciusban. A februári adatok szerint 183:135 arányban győzné le az Európai Néppárt a legnagyobb ellenlábas szociáldemokratákat, Magyarországról a Fidesz 13 képviselőt ültethetne be az EPP frakciójába. Hasonló fideszes mandátumarányt mutatott a március 1-jén megjelent becslés, ekkor azonban már csak 181:135 arányban állt nyerésre az Európai Néppárt a szociáldemokratákkal szemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
ORBÁN VIKTOR TELJES BRÜSSZELI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást