eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Már több mint 3,5 millió euró adomány gyűlt össze az Ukrajnának szánt lőszerekre

A lőszert Ukrajnának kezdeményezés szervezői által indított lakossági gyűjtéshez nyolc nap alatt több mint 54 ezer adományozó csatlakozott. A szlovák kormány hivatalosan nem kommentálta a kezdeményezést.

A Muníció Ukrajnának – ha a kormány nem, mi küldünk elnevezésű lakossági gyűjtés szervezői jelezték, társadalmi feladatnak tartják az aktivitást, és ezzel is szeretnék fenntartani Szlovákia nemzetközi jó hírnevét. „A fő célunk az volt, hogy Szlovákia is csatlakozzon a kezdeményezéshez, és hozzájáruljunk az ország hírnevének öregbítéséhez” – mondta Fedor Blaščák, a gyűjtés egyik szervezője. Úgy fogalmazott, hogy sem politikai, sem társadalmi szempontból nem volt értelme a kormány döntésének, hogy nem csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, mivel ezzel nem akadályozta meg az Ukrajnába irányuló szállítást.

A gyűjtés üteme felülmúlta az előzetes elvárásokat, ugyanis eredetileg a 250 ezer, illetve az egymillió eurós határt tűzték ki célul, de nyolc nap alatt 3,5 millió euró gyűlt össze a lakossági adományokból. Blaščák hangsúlyozta, hogy Szlovákia az adomány nagyságát illetően már most megelőzött néhány országot, például Szlovéniát vagy Izlandot.

Myroslav Kastran, Ukrajna szlovákiai nagykövete köszönetet mondott az adománygyűjtés szervezőinek és mindazoknak, akik adakoztak. „A cseh kormány kezdeményezése és az, hogy a szlovák társadalom azonnal reagált erre, egyértelműen bizonyítja, hogy az emberek értik az új realitást” – mondta a nagykövet. Dodo Dobrík, az Ajándék Putyinnak projekt munkatársa közölte, a napokban pontosítják annak a felmérésnek a részleteit, amelyet a cseh védelmi minisztériummal és az ukrán nagykövetséggel együttműködve végeznek. A lőszerek beszerzését ezután közösen intézik.

A pénzgyűjtő akciót eredetileg Csehország kezdeményezte.

Prága március elején jelentette be, hogy kormányforrásokból, harmadik országbeli készleteket kimerítve, mintegy 800 ezer lövedék vásárlását finanszírozza Ukrajna számára és további országokat is bátorított a csatlakozásra. A szlovák kormány viszont tavaly októberi megalakulása óta azt az álláspontot képviseli, hogy fegyverszállítmányokat nem küld Ukrajnába. Az általános tilalom azonban nem terjed ki a szlovák védelmi ipar által gyártott fegyverekre, üzleti célú megrendelések tehát továbbra is érkezhetnek Kijevből, ahogy a szlovákiai üzemekben gyártott fegyverek is kiköthetnek a háború dúlta országban.

Robert Fico kormánya hivatalosan nem kommentálta a civil kezdeményezést, Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter pedig kijelentette, ő személy szerint a békekezdeményezéseket vagy az aknamentesítő berendezések beszerzését támogatná, ha lenne erre lehetősége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×